Предложения за промени в действащата нормативна уредба в сферата на транспорта, във връзка с превозите с атракционна цел, бяха обсъдени на работна среща в Областна администрация-Смолян.

Срещата бе инициирана от Андрей Кадишев - и.д. Главен секретар на област Смолян по повод постъпилите през 2021 г. редица сигнали за извършване на нерегламентиран превоз на пътници с атракционна цел на територията на областта, последващи проверки и констатирани нарушения при извършване на този вид превози.

Превозвачите декларираха, че желаят да бъдат изрядни при извършване на транспортната услуга от тяхна страна, но за да се случи това е необходимо да бъде намерен компромисен законодателен вариант. Те декларираха желанието си  дейността им да бъде ясно регламентирана в нормативната уредба, отнасяща се за този вид транспорт.

Участниците в срещата излязоха с общо предложение, което ще бъде изпратено в Министерство на транспорта и съобщенията за предприемане на съответните законови промени.

Предложено ще бъде категория M1G да бъде включена в Допълнителните разпоредби в Закона за автомобилните превози, която към настоящия момент гласи, че "Превоз с атракционна цел" е превоз на пътници по предварително определен маршрут от кмета на съответната община с моторни превозни средства от категория М2 или М3 или със състав от превозни средства, състоящ се от моторно превозно средство с максимална конструктивна скорост, непревишаващ 25 km/h, предназначено за теглене на едно или повече ремаркета, специално проектирани за превоз на пътници.

В чл. 24г от Закона за автомобилните превози да бъдат заложени следните изисквания към водачите и превозните средства, извършващи превози с атракционна цел от категория на автомобила M1G: минималната възраст на водачите да бъде 21 години, както и да притежават валиден документ, удостоверяващ психологическа годност; моторните превозни средства от категория M1G, с които се извършва този вид превоз, да бъдат със задължителна и валидна застраховка „Злополука“ за допълнителните места в автомобилите.

На срещата присъстваха директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Смолян гл.инспектор Костадин Марковски , началникът на ОО „Автомобилна администрация“ инж. Никола  Марковски , кметове на общини и превозвачи, извършващи този вид транспорт.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I