24smolian.com/Регион

Странно поведение на министри в кабинета „Петков“ относно големия проблем със замърсяването на няколко населени места в Северната родопска яка в подножието на Родопите, южно от Пловдив и Асеновград.

Екоминистърът Борислав Сандов се срещна преди дни с местни жители, като ги успокои – край с кариерите над Белащица, край на екопроблемите, край на заболяванията, причинени от замърсяванията. Днес обаче стана ясно, че министърът на енергетиката Александър Николов работи за удължаване на скандалната концесия.

„До днес протестирахме срещу замърсителите, уви, ще се наложи да се изправим и срещу министъра на Слави Трифонов“, това се чу днес в Белащица.

„Министерството, начело с Александър Николов, излъчен от "Има такъв народ", е изпратило писмо до Община „Родопи“, с копие до областния управител Йордан Иванов, шефа на Общинския съвет на „Родопи“ Георги Цанков и още куп институции и министерства, в което притиска кмета Павел Михайлов да си трае в името на инвестиционните намерения на „Европейски Пътища“ АД“, пише „Пловдив прес“.

Писмото е отговор на писмо от Община „Родопи“, с което местната управа протестира срещу всякакво удължаване на концесията.

„В един дълъг и объркан с казуси текст, зам.-министър Пламен Данаилов обяснява има ли право концесионерът да удължи срока на експлоатация, но никъде в прав текст не казва какво ще се случи, но пък духът на документа е ясен: Концесионерът може и да продължи да работи“, отбелязват колегите.

„Концесията изтече на 4 февруари. И в един момент някой решава да удължи този договор. В правния мир няма такова нещо. Край. Договорът е изтекъл. Ако ще има нов договор, трябва да стартират с процедурите от нулата“, коментираха пред 24rodopi.com от Инициативния комитет в Белащица.

Другата новина от днес е, че кметът на община „Родопи” ще сезира Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда заради проблема с кариерите над село Белащица край Пловдив.

Това съобщи Павел Михайлов по време на среща с представители на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица”.

Припомняме, че жители на няколко замърсени родопски села протестират срещу дейността на кариерата от години.

„Като страна-член на Съюза ще сигнализираме компетентната организация с настояване за отговор каква трябва да бъде политиката по отношение на каменната кариера над село Белащица и  как да бъдат защитени здравето и интересите на хората”, коментира Михайлов.

Кметът Павел Михайлов, заедно с представители на инициативния комитет на среща в Министерството на енергетиката утре ще поискат прекратяване и невъзобновяване на всякаква дейност на територията на кариерите над Белащица.

„Имаме категорични основания да поискаме това. Трите кариери – две на „Европейки пътища” и една на „Холсим кариерни материали” попадат в санитарно-охранителната зона на двата каптирани естествени извора „Калоян дере 1” и „Калоян дере 2”. Общината предвижда разработване на проект за включване на водата от карстовите извори  във водопровдната мрежа на Белащица. Така ще се реши проблемът с безводието през летните месеци”, заяви по време на срещата кметът.

Павел Михайлов и представителите на ИК обсъдиха аргументите против реализацията на нови инвестиционни намерения на двата концесионера. Кариерите над село Белащица се експлоатират от началото на 70-те години на миналия век. Концесиите на „Холсим кариерни материали”  и „Европейки пътища” вече са изтекли. Кметът отбеляза, че според закона срокът на експлоатация на една кариера не може да бъде по-дълъг от 50 години. Присъстващите се  обединиха, че няма да допуснат отново  хората да се сблъскат с проблемите с високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и шум  и това  да се отразява на тяхното здраве и здравето на децата им.

Михайлов опроверга и твърдение на Маргарита Попиванова- изпълнителен директор на „Европейски пътища”,  че концесионерът е изградил околовръстния път на село Белащица.

„Това абсолютно не отговаря на истината. Трасето е изградено през 2005 година от община „Родопи”. Целта е била тежкотоварните автомобили, превозващи каменния добив от кариерите да заобикалят Белащица. Сега този проблем отново е на дневен ред, тъй като селото е нараснало  двойно и движението на камионите минава почти през центъра му”, коментира Павел Михайлов.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I