Граничният пункт при Златоград трябва да се отвори възможно най-скоро. От две години туризмът търпи загуби заради затворения ГКПП.

За това настояват президентът на Xanthi EBE Стелиос Мораитис, както и президентът на хотелиерите в Ксанти Янис Йеропулос.

„Това е единственият затворен проход на българо-гръцката граница. Изминахме разстоянието, за да видим инфраструктурата. След отбивката „Терма-Кидари“ пътят бе непроходим от сняг. Но не това е проблемът. Проблемът е, че от две години пунктът не функционира и бизнесът губи. Това е един живописен път, увикален пейзаж, красиви гледки. На места обаче инфраструктурата има нужда от ремонт заради скали и земни маси, за разлика от българската част, която е в идеално състояние“, посочват президентите на двете организация. По думите им, в момента на ГКПП „Златоград“ има един-единствен полицай, която дава 24-часови дежурства.


Припомняме, че преди седмица в Златоград бе заместник областният управител на Периферия Източна Македония и Тракия за Ксанти Константинос Куртидис. Той уважи поканата на областния управител на Смолян Емил Хумчев. Двамата посетиха ГКПП „Златоград-Ксанти“, където на място обсъдиха  възобновяването на работата на пункта, който  е затворен от месец март 2020 г. заради ограничаване разпространението на коронавирус COVID-19. Обсъдени бяха необходимите здравни мерки и нуждите  условия за тестване на преминаващите пътници. Кметът на Златоград заяви, че в най-кратък срок Общината  ще осигури  помещение за нуждите на гръцките здравни служби, които ще осъществяват контрол на вход в Гърция.

Константинос Куртидис каза, че процедурата от гръцка страна вече е задействана, като се очакват разрешения от съответните отговорни министерства. Той изрази увереност, че със съвместни усилия бързо може да се постигне положителен резултат и скоро  през пункта ще може да се пътува отново.

Областният управител Емил Хумчев подчерта, че отварянето на граничните пунктове към съседна Гърция са от изключителна важност за икономическото развитие на област Смолян. Гръцкият гост потвърди, че интереса за отварянето на пункта е общ, какъвто е и за надграждането на деловите и културните отношения между съседните области Смолян и Ксанти.

На снимките:

-Пътят от гръцка страна

-Срещата на граничния пункт между Хумчев и Куртидис

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I