До 1200 лева на месец ще получава всеки украински бежанец, получил убежище в страната. Помощта ще бъде в рамките на три месеца.

Това стана ясно след заседание на Министерски съвет.

„Ще приемем това, което обсъдихме в НС - допълнителни средства за зърнени култури, за да подсигурим до 2023 година хляба на българина. Приемаме европейската директива за временна закрила, която беше приета на 4 март и ще даде възможност за бързи процедури за украинските бежанци в България. Ще приемем и помощта от 40 лева на всеки украински гражданин, търсещ закрила, за да сме сигурни, че можем да направим условията за пребиваване добри, включително да им намерим в къс срок работа”, каза Кирил Петков преди заседанието.

"По отношение на украинските граждани, които са принудени да напуснат родината си, България се присъединява към европейската закрила под формата на стартиране на мерките на Директивата за временна закрила. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински граждани – в размер на до 40 лева на ден", каза началникът на кабинета Лена Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят украински бежанци, обясни тя.

По думите ѝ България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решение, зад което застава кабинетът, но не е било обсъждано на днешния министерски съвет.

Правителството е в постоянен контакт с Държавния резерв от началото на енергийната криза за наличните количества. Следят се така, че да няма кризи. Количествата, които се съхраняват, се увеличават. Имаме и почти ежедневен контакт с представителите на „Лукойл“, за да сме сигурни, че има достатъчно количества и непрекъснати доставки на горива, заяви Бориславова.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I