47 бягащи от войната украински граждани са пристигнали и  настанени до момента в област Смолян, обяви секретарят на Областна администрация Андрей Кадишев. На територията на община Смолян са настанени 31 човека; в община Девин 12 души; в община Златоград -3; Чепеларе-1.

Кадишев заяви, че общините от област Смолян са потвърдили  възможност за настаняване на бежанци при нужда. В Борино могат да приемат до 20 човека в къщи за гости, които осигуряват нощувка и изхранване. В Златоград има възможност за настаняване на 4-членно семейство. В Неделино в общинско общежитие могат да бъдат приютени 50 човека, а в Чепеларе хотелиери могат да приемат около 70 човека . В хотел в Пампорово също могат да бъдат настанени максимум 50 украинци.

Информацията за пристигане на лицата в област Смолян се подава от Координационен център, който работи към Министерски съвет.

Съгласно решение на Министерски съвет  всички бягащи от военните действия в Украйна, влезли на територията на България от 24 февруари насам, получават временна закрила.

В БЧК-Смолян се води списък на гражданите, които искат да предоставят  помещения  в помощ на хората, бягащи от военните действия. На телефона на БЧК-Смолян 0301/ 63297, както и на дежурния телефон на Областна администрация -Смолян / 0889 85 00 47/ ,  гражданите, които желаят да предоставят  места за настаняване, могат да заявят това, като посочат адреса и брой на лицата, които могат да бъдат настанени.

От областния съвет на БЧК могат да представят хранителни продукти, дрехи и домашно оборудване. Има възможност  за оказване и на психологическа помощ.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I