64 331 133 лева е финансовата рамка, в която Община Смолян трябва да се вмести през 2022-ра година. Това е общата разчетена сума в Проектобюджета, който бе подложен на обществено обсъждане, продължило 3 часа.

Бюджет 2022 е балансиран, съставен след изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян. Той осигурява средства за всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, туризъм, спорт, подобряване на градската среда чрез изграждане на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите, бе дефинирано по време на обсъждането.


„Искахме по-амбициозни неща да заложим в бюджета за тази година. Има още неясноти около финансирането на детските градини. По отношение на капиталовите разходи сме възложили връщане на безлихвени заеми. Водихме разговори с Министерството на финансите да бъдат отложени с оглед ковид обстановката, инфлацията, сега и с войната в Украйна, но получихме отговор, че трябва тази година да се върнат една част от безлихвените заеми. Надяваме се, че с актуализацията на бюджета и Плана за възстановяване  и развитие  ще постъпят средства“, обяви зам.-кметът Марин Захариев.

По време на публичното обсъждане стана ясно, че инициативата да се продава сградата на Стоматологията не е била на Община Смолян. Имало е заявления от стоматолози, които са проявили желание да си закупят кабинетите. „След това възниква въпросът дали тези помещения ще отговарят на изискванията на здравната инспекция“, обясни Захариев след зададен въпрос от народния представител Михал Камбарев, ще се продава ли сградата на Стоматологията. Захариев обясни, че не е фикс-идея, нито една от основните задачи на Общината да се продава сградата. „Разходите по поддръжката са сериозни. Ако няма интерес от стоматолози да си закупят кабинети, ще бъде предложено на Общинския съвет да се актуализират наемите. Каквото и да последва от тук нататък по този въпрос ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет и съгласувано със Съюза на стоматолозите“, посочи още зам.-кметът.

По време на публичното обсъждане бяха направени предложения и изразени становища по проектобюджета от граждани, неправителствени организаци и др. Всички предложения ще бъдат отразени в него. След това той бъде внесен в Общинския съвет за обсъждане и приемане.

По време на дебатите присъстваха и участваха още председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, общински съветници, директорът на финансовата дирекция Стефка Каварджикова, кметове на кметства и граждани.

Проектът на най-важния за Смолян документ е  публикуван на сайта на община Смолян. Проведе се и обществена консултация по него, както е предвидено по закон. 

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I