Постоянната областна епизоотична комисия (ПОЕК) проведе заседание във връзка със зачестилите случаи на констатирани огнища на болестта Африканска чума по свинете в нерегистрирани лични стопанства в страната. Заседанието откри областният управител Емил Хумчев. Присъстваха 13 членове на ПОЕК и зам.-областният управител на Смолян Явор Руженов.

Директорът на ОД “Безопасност на храните“ д-р Сава Бозуков представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната относно заболяването Африканска чума по свинете.

В Смолянска област от началото на 2022 година има няколко регистрирани положителни проби за АЧС само при диви свине. Няма положителни проби в лични стопанства, от регистрираните 59 на брой в  област Смолян. Няма и много голямо заселване с прасета в стопанствата. Дивите свине обаче са резервоар на заболяването и представляват опасност от заразяване на домашните, посочи д-р Бозуков.

Членовете на ПОЕК обсъдиха заложените мерки в Плана за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с болестта Африканската чума по свинете и набелязаха превантивни мерки.

Необходимо е да се осигурят условия за това, всички стопанства за отглеждане на свине за лични нужди, да бъдат регистрирани в информационната система ВетИс, като същевременно да отговарят на правилата за био-сигурност. Това означава, че след регистрацията ще подлежат на контрол от ветеринарните органи, посочи д-р Маргаритов от ОД“БХ“.  Също така е необходимо да се осигури разширен надзор върху здравния статус на всички свине и прасета, които се отглеждат в стопанствата за лични нужди. Необходим е и редовен контрол за  недопускане на нерегламентирани практики по отношение на транспортирането и търговията на животни.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I