Областният управител на Смолян Емил Хумчев се срещна с първите две семейства, пристигнали от Украйна в Смолян. Те са на двама братя от Одеса. Първите дни те бяха настанени в държавни жилища, а след това собственикът на хотелски комплекс в района на Смолянските езера предостави частен апартамент за нуждите на бягащите от войната. От БЧК-Смолян изпратиха храни, завивки и кухненска посуда за нуждите на семействата, които са с три деца.

„Надявам се скоро всичко това да приключи, но имаме информация, че още много семейства ще пристигнат в Смолянска област. Вече има сформиран щаб на областно ниво, който ще координира посрещането им. Имаме готовност за настаняване на около 200 човека в нашата област, в държавни, общински  и в частни жилища. Държавата отпуска такива средства“, каза Емил Хумчев. Той обясни, че първото нещо, което трябва да направят пристигащите, е да се регистрират в служба „Миграция“ към Областната дирекция на МВР. Според статута, който придобиват, има възможност за социално подпомагане, здравно обслужване и възможност за децата да посещават детски и учебни заведения.

Единият от братята-Артьом, изказа благодарност към областния управител и българското население, които ги подкрепят в този тежък за тях момент. „Обстановката в Одеса беше много тежка – нямаше хранителни продукти, бензин. Постоянно се чуваха изстрели, взривове, въздушни тревоги, самолети. Беше опасно и бяхме принудени да дойдем в България. Ние сме етнически българи, целият ни живот е бил в Бесарабия. И сме много благодарни, че тук ни дадоха жилище, храна, дрехи“, каза той. Бежанците обясниха, че са пътували три  дни, като са срещнали големи трудности на границата, където са престояли почти 20 часа.

„Тук се чувстваме в безопасност. Огромна благодарност към всички, които ни помагат, това ще се помни цял живот“, разказа  Олга, която изрази надежда, че скоро всичко ще приключи и ще се върнат по домовете си.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I