Ще има ли ядрена война, се питат смолянчани. Други се интересуват от състоянието на бомбоубежищата. Масово обаче хората почистват избите си и изхвърлят ненужните им вещи, които са ги държали с години.  В тях вече се съхраняват част от продуктите, свързани с презапасянето ни. Някои теглят бързи кредити, за да си закупят олио, брашно, ориз, консерви и други хранителни продукти. Продавачка в една от хиперверигите споделя, че хората купуват всичко, което е на промоция.

 

„Грабеха шоколади все едно за първи път ги виждат“

 

Изтрещяването е масово, но виновник не търси никой.

Нищо вече не е нормално, нито природата, нито хората, нито живота ни. За капак на всичко, студеното и снежно време пак ще се отрази негативно върху сметките за ток и ще удари отънелия ни джоб, коментират притеснени родопчани. Появяват се и шеговити постове в социалните мрежи, че през лятното часово време ще ринем сняг. Други пък пишат, че е време да сложат в бидоните си втора доза зеле. Не на шега, хората търсят дърва, защото студът не отстъпва.

Ние все оцеляваме, целият ни живот е оцеляване от зима до зима, от година до година, а сега от ден до ден.  Така сме свикнали, а и не реагираме по никакъв начин. Единствено в социалната мрежа псуваме политиците, коментираме и ако някой чете коментарите има чувството, че скоро ще избухне гражданско недоволство. Но не е така, след като си начешат крастата, както се казва, с виртуални опоненти и след една ракия вкъщи, пак се връщат към реалността-сметки, кредити, а сега и войната в Украйна. 

 

Живот всеки за себе си

 

Нашето общество почти никога не е било единно, за да се обедини около дадена кауза и да отстоява правата си. Случващото се в държавата ни и нашите реакции за кой ли път показват, че ние сме индивидуалисти. Там ни е силата, когато действаме поединично. По-лесно е да мрънкаш и да сипеш злоба най-вече във фейсбук. Освен, че сме индивидуалисти сме специалисти по всичко – военни действия, ваксини, епидемиология, вирусология, строителство, политика и какво ли още не.

 

Душата ни е тежко изродена

 

Дали от многовековното робство, дали от социалистическите идеи, това ще кажат народопсихолозите.

Точно изродената душа води до опашки и презапасяване с олио, тоалетна хартия и каквото се сетите. Причината за тези явления е инстинктът за поединично оцеляване,  характерен за нашия народ. Дори и интелигенцията прекарва дните си пред компютъра в писане на премъдрости за международното положение или управлението на правителството ни. И всичко приключва с това. Ако попитате някой какво очаква от управляващите повечето отговори са-да увеличат заплатите, да спрат инфлацията след което следва заветното – интересува ме как да оцелея и как да живея. Явно обаче това не зависи от управляващите, а от спасяването поединично.

Аполитичните пък теглят по една на всички, защото те нямало „да ги  нахранят“, гледали да си свърша работата и вечер винце, ракийка, салатка. Това е тяхното верую.

Друга характерна черта е завистта, че другият е по-добре от нас. Не да му се радваме, а да му завиждаме.

Много често ще чуете репликата: „ами тези отидоха в чужбина и се оправиха, даже си навириха носа”. Завист безспорно съществува в родопчани, които са останали в нашата страна към такива, които са на гурбет в странство. Според преуспелите, както ги наричат, омразата е не само към българите в чужбина, а към всички. На много нашенци им е крив целият свят, защото те самите, без значение от възрастта си, са незрели хора, които не желаят да поемат отговорност за живота си, или казано по друг начин - истинският проблем е в инфантилността на нацията ни.

Разделени сме тотално, а и не виждаме изход. Едни подкрепят правителството, други –не. Карат се в социалните мрежи, обиждат се и толкова. Други са категорични, че няма лидери, нови лица, в които да припознаят читави хора, които да ни управляват.

И така оцеляването продължава в условията на несигурна политическа обстановка, война и чудовищна инфлация. Скоро може и нов щам на короната да ни навести.

Колко са верни думите на френския философ Шарл Монтескьо, че всеки народ заслужава съдбата си.

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I