Бъфало уби Винету, сега пробва с Владимир, а после…

Някой беше написал, че войната вади на показ най-тъмните, но и най-светлите проявления в човешките потайности. Войната ражда изроди, но и герои. Тя убива, но и дава живот и ново начало на светлината. Периодичността в най-големите световни конфликти размества пластовете, тектоника, предопределяща новата надежда. Когато поуките се поставят на мястото на съдника. Човечеството става по-добро, докато отново не се плъзне по наклона на злата си природа.

Катаклизми от подобен род винаги след това дават тласък към развитие в положителна насока.

Злото обаче е плевел, то винаги намира начин да пропука и избуи.

 

Ковидът

 

Едно недоизказано зло. Все още ли има идиоти, които да вярват в историята, че един китаец ял прилеп от пазара в Ухан и заразата тръгнала?

Ковидът постави маски, но всъщност те паднаха. Проявиха се най-фашизоидните тумори в човешката природа. Имате право единствено да се страхувате. Който не си постави ваксина е зло, което трябва да бъде лишено от права.

Това се получи. Всяко инакомислие бе смазвано и то в „най-развитите демокрации“.

Ала-бала.

Същата тази „демокрация“ постави тоталитарни окови на всеки несъгласен. Всички доводи за противното бяха прегазени, медийно затъмнени. Защото пропагандата е най-силното оръжие на новия ред, пръкнал се като „народовластие“. Едни станаха доброволно роби, други прогледнаха.

Ковидът бе проверка на способността на хората да се справят при тежки ситуации на лично и общочовешко ниво. Резултат бе, че всеки видя (можещите) кой губи човешки облик заради страха и кой запазва себе си въпреки него.

Защото истински смелият човек не е този, който не се страхува, а този, който върши това, което трябва, въпреки страха.

 


Свободата на робството

 

Древна Гърция. Народовластието се пръква на бял свят и, към момента, е най-тачената политическа доктрина. Демокрация, съзиждана по време на един робовладелчески обществен строй. Един елит, който държи властта, и една маса, която няма никакви права.

Днес това явление „управление на народа“ е под формата на неолиберализъм. Най-уродливата форма на демокрацията. Защото той прикрива по най-ужасен начин едно съвременно, все още неосъзнато, робовладелчество. Маскирано зад лицемерно прокламираните права на човека. Като в същото време един процент от населението притежава 80 на сто от материално-финансовите му блага. Роби, трудещи се за господарите. Последният стадий на една уродлива „демокрация“.

И всеки, който не е съгласен, остава без права.

Ковидът ви го доказа. А ви прогнозират още пандемии. Кой е пророкът им?

Бил Гейтс.

 

Украйна

 

Конфликтът в Украйна постави много въпроси. Какво носи Западът и за какво си затваря очите. 8 години насилие в източната част на страната предизвика инвазия от страна на Русия. Всички военни действия се представят едностранчиво. Руски медии са забранени. Всеки ден сводки от Военното командване на Украйна, според които, цялата руска армия е унищожена, а едва ли не украинците са обкръжили Кремъл и батальоните „Азов“ и „Айдар“ маршируват на Червения площад.

По американска телевизия един US полковник прогнозира: до дни Русия приключва с Украйна, до този момент просто се позиционираха. И офицерът нарича президентът Зеленски „марионетка“.

Дотук с европейските „свободни“ медии. Които нито дума не обелват за биолабораториите на САЩ в Украйна.

Европа не трябвало да бъде зависима от Русия. А газ и петрол откъде? От Щатите? Държава от друг континент. С дамаджани и бидони ли ще ги носят? На тройна цена? И какво значи зависимост, когато си плащаш за полученото? Нима едната зависимост е по-добра от другата, бидейки и тя на по-скъпа цена?

Явно лидерите в ЕС са тотални идиоти.

Битката е за долара. И той да бъде спасен, защото е заплашен от девалвация заради огромния външен дълг на САЩ, възлизащ на 17 трилиона. Това рече един US експерт. За незапознатите, 17 трилиона долара са 17 хиляди милиарда. Може ли да си представите нулите?

 

Опиумни войни, налагане на „ценности“

 

Тектониката, предизвикана от „злата Русия“, ще предизвика пренареждане на световния ред. Еднополюсният модел е обречен. Един американски автор бе рекъл, че единственият проблем на арабите е, че са си създали държави върху американския петрол. Така разсъждават янките. Никой обаче не може да бъде пълновластен господар на света. И да черпи от благата му.

Могъществото на Великобритания се дължи на контрола на моретата. И опиумните войни с Китай, които превърнаха милиони поданици на поднебесната империя в наркомани, но пък направиха несметно богата хазната на кралицата. Буквално с пет кораба, с по 200 оръдия всеки, UK е подчинявало на няколко пъти Китай. Просто изпепеляват крайморските градове и императорът кляка. Не военни бази, не болници, училища, а целите градове.

Белгийският крал Леополд Втори става най-богатият човек на земята заради диамантите от Африка. Стрували са му „евтино“. Хиляди избити и осакатени местни жители. Пример, рязали са ръце на всеки, дръзнал да пипне камъче.

Заселниците от Великобритания избиват северноамериканските индианци в жажда за земи. Набутват ги в резервати. После им отнемат и тях.

Алчността е водеща.

Изсмукване до дупка на държави, унищожение на цели народи.

Това е историята на Запада. Това е прогресът на Запада.

Сега чете морал.

 


Слугите у дома

 

Малко са нещата по-гнусни от лицемерието. То е маската, която прикрива тежката форма на уродливост в човешката природа. Тумор, който разяжда отвътре, а изписан красиво отвън.

Лицемерието от десетилетия превръща демокрацията в тоталитарен строй.

Маската обаче падна с ковид истерията. Тогава почувствахте и, че който не се подчинява на всеобщото мнение ще бъде отритнат и обявен за безправен от „стадото“.

Наред са и останалите проявления…

Българско издателство обявило, че спира да печата руска литература. Заради конфликта в Украйна. Следваща крачка може би ще е направо да гори книгите по площадите, а? Нали помните кои са го правили.

„Искаш ли да победиш света, победи себе си“. Думите са на Фьодор Достоевски. Това БГ издателство повече няма да ги печата.

Фейсбук пък позволи на потребителите си в някои страни да призовават за насилие срещу Путин, политически лидери на Русия и руски войници в контекста на инвазията в Украйна. Репортери на „Ройтерс“ са видели имейлите, които, според агенцията, са временна промяна в политиката за реч на омразата в социалните мрежи на компанията…

Същата компания, която спира профили за една дума срещу гейпарадите…

По-гнусно от лицемерието е само доброволният слугинаж.

 

За едните олио и тоалетна хартия

 

Когато една чужда верига стъпи на българска земя и отвори едновременно врати във всички по-големи градове, стана едно събитие, което може да се опише с едно изречение „За евтин банан, човек на маймун става“. Тълпи, блъскане, ритане по кокалчетата, а един родопски завалия дори бе запечатан с вдигнати ръце с пълните чанти пред магазина в поза „Вкарах гол на финал на Световно“.

Единствената промоция при отварянето на веригата бе за бананите.

Остана споменът за жалката гледка на болшинството народ.

Падение.

Сега темата е олиото. Масово грабене на продукта, пуснат с огромна надценка.

Преди две години същата истерия настана с маските и дезинфектантите, пък даже и за тоалетната хартия. Човек да си помисли, че ковидът върви с разстройство. Помните как маските от 10 стотинки за бройка, изведнъж станаха 3 лева, нали? Истерията ражда спекулата.

Останалото е будалък.

Човек, който смята олиото, маските и тоалетната хартия за най-важното в живота, май вече е свършил.

Не мислите ли?!

 

Лазещите ястреби

 

У дома е пълно с крякащи „ястреби“. За тях Изтокът е зло, а Западът господар, пардон, добро. Някои от най-гласовитите са завършили съветски университети, от семейства на комунистическия елит, други са просто бивши доносници на Държавна сигурност. Палачинкаджии. И обясняват колко нищожна е Русия. Забравяйки, че при откриването на Болшой театър, държава под името САЩ не е съществувала. А когато руснаците са яли черен хайвер, вмирисаният каубой е плюл в тигана, за да провери дали е нагрят достатъчно, за да да чукне две яйца в него.

И се редят на опашка пред посолствата.

Жалка работа.

Нищожници, които никой не уважава, а смята за прислуга.

Не се учудвайте, ако след година същите цъфнат с букет цветя на Орлов мост, за да чакат руснаците. Просто ей тъй, за всеки случай.

Но към момента, с тях не се спори.

 

***

„Не чакай почести,

обидите презри,

хвалби и клевети приемай равнодушно,

и със глупака не спори“.

Александър Сергеевич Пушкин, писано преди 186 години.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Посрещане на съветски войски

-Обучение на „бойскаути“ в Украйна. Деца в нацистките лагери „Азов“

-Сълзи за НАТО, за България така и не видяхме

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I