Войната уби вирусите, но и психиката

Доживяхме най-коментираната тема да е цената на олиото и горивото. Родопчани живеят в шок, ужас и истерия. Галопираща инфлация, ниски заплати, високи сметки за битови нужди, неадекватни управленски решения и война близо до нас. Изведнъж в съзнанието ни изчезна ковид пандемията и се настани тотално оцеляването, страха и презапасяването. Анализатори казват, че ако не бяхме във Валутен борд щеше да си спомним какво се случи с парите ни по време на Виденовата зима. Тогава поне нямаше война, коментираха родопчани, които са преживели онзи период.  Цените растат всеки ден на всичко и последваха истериите. Първо с горивото, на втори март имаше километрични опашки пред смолянските бензиностанции, и докато чакаха да заредят гориво в бидони, туби и други приспособления цената скачаше. Бензинджии казваха, че не се изпълняват доставките, които те заявяват и им се доставя значително по –малко количество.

 

Войната в Украйна накара хората да се презапасяват с брашно, ориз, тоалетна хартия, консерви, йодни таблетки, лекарства и всичко каквото се сетите.

 

После дойде истерията с олиото, което от доста време е най-коментираната тема заедно с цената на краставиците.  Наред с това пристигна новината, че предстои либерализация на пазара на ток и за бита, което означава, че електроенергията ще поскъпне рязко няколко пъти. На 31 март изтича мораториумът за тока, парното и водата. На всички е ясно, че мартенските сметки за топлото ще се калкулират по априлски цени, но за съжаление с ток не можем да се презапасим.  Студената зима, а тежкият месец март-при сняг и минусови температури, стресира и депресира родопчани.

Не стига и това, но хората се притеснени от войната.

 

Взеха да се поставят въпроси за бомбоубежища, сиренната система и изобщо има ли готовност държавата ни да се справи и с този проблем.

 

Родопчани питат какви са тези самолети, които всяка вечер летят ниско над града и не са един и два. Отговори няма. Те осъждат войната, но не всеки заема категорична позиция, кой подкрепя – Путин или Зеленски. Отчита се и цензурата, която се налага от националните ни медии, защото войната се отразява едностранно. Най-големият страх за хората е да не се случи нещо на нашата страна и да бъдем въвлечени в този конфликт. Има страх и за летния сезон, дали изобщо ще има такъв, а родопчани разчитат на него, за да закрепят отънелия си бюджет.

Мизерията атакува и чувствата на съпричастност към украинските бежанци. В коментари в социалната мрежа доста родопчани не са съгласни бежанците да получават по 40 лв. на ден, което прави 1200 лв. на месец, пък било и получавани от хотелиерите, а българите да мизерстват с 500 лв. на месец. Толкова остава  от минималната работна заплата след като бъдат направени удръжките.

 


Започна и масово теглене на пари от банкоматите.

 

Трупат се опашки пред тях, в някои дори от дни няма пари, не са зареждани.  

Положението с психиката на хората излиза извън контрол. Те са уплашени, стресирани и изнервени. На моменти човек има чувството, че никога е нямало ковид пандемия, защото сега само се говори за мизерията и несигурната обстановка, в които живеем.

В социалната мрежа се коментира, че има радиация отново от Чернобил (за което всъщност няма данни) и спешно трябва да се купуват таблетки с йод, но няма. Смолянчанка съветва притеснените да ядат орехи и ще си набавят йод. Нищо чудно сега и орехите да изчезнат от магазините. Разпространяват се пророчества на Нострадамус и други видни гадатели за предстояща ядрена война, от което хората още повече се шашкат. 

Светът не е същият, ако спре войнат, а ще дойде пак друг вирус. Това е Новият световен ред, нищо добро не ни чака, коментират и вярващите в конспиративните теории.

Едно е ясно, страната ни се движи с ускорени темпове, но към пропастта. Направо лети натам. Като цените на олиото, бензина, газта, електроенергията, останалите хранителни стоки, лекарства и услуги. Според официалната прогноза на БНБ страната я чака галопираща инфлация. Ситуацията е извън контрол. В прекия и преносен смисъл.

Така, че филмът на ужасите продължава и който оцелее, оцелее в прекия и преносен смисъл.

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

-Пред бензиностанции заради истерията

-Но пък нашенци не губят и чувство за хумор

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I