24smolian.com/Коментари

 

"Газпром" ни спря кранчето и без да сме дали оръжия на Киев. Ами сега?

Заглавие в ClubZ. Припомняме, че Русия спира доставките на газ за България от 27 април.

"Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България", успокояват от министерството на енергетиката.

  

„На топлофикациите работата не може да продължи без руските доставки. Съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум.

По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента. 95% сме зависими от руския газ“, коментира в ефира на bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

 

„Ако спре газа за Полша и България, Газпром си реже клона, на който седи. Изглежда безумно, но не по-малко безумно беше и нападението срещу Украйна, явно здравия разум е напуснал Кремъл.

Руснаците вероятно искат да опипат почвата и да разбият единството на Евросъюза като спират доставките само за две страни, които не са им най-големите клиенти. За Германия и Италия не казват нищо, въпреки че те нямат абсолютно никакво намерение да плащат в рубли. Но номерът няма да мине, Полша и България няма да се поддадат на изнудването“, твърди Пламен Димитров, анализатор, цитиран от Фрогнюз.

„Иначе софийската "Топлофикация" не пожела да спре парното през почти целия месец април, ама, моля ви се, как да го спре - температурата не се била вдигнала над 12 градуса в три поредни дни. Е, сега ще стане ясно, че който се топли през април, може да остане на студено през декември. Не е болка за умиране, никой в България няма да умре от студ следващата зима, но още веднъж става ясно какви безхаберници управляват столичната община и нейните търговски дружества. Или пък просто имената им фигурират в някоя тайна ведомост за плащания от Газпром“, казва още Димитров.

 

„За да сме първи в списъка на Газпром някой иска да падне правителството. Спомняте си действията на посланик Митрофанова. Газът се спира с мотива, че Русия нямало да прави компромиси, че България е сгафила.

Към днешна дата няма причина за сериозни притеснения. Излизаме от отоплителния сезон, ползваме по-малко газ. Ако се наложи Европа ще помогне. До 4 млн. куб. метра ако употребяваме, можем да закърпим положението“, коментира в сутрешния блок на нова тв енергийният експерт Васко Начев.

Снимка:Bloomberg LP

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I