Все още стрес от ковид, война и инфлация

Времето взе да се затопля, а и лятото наближава. Всеки го свързва с почивка на морето. Неяснотите обаче са много и родопчани трудно още отсега могат да планират летните си отпуски. Чудовищната инфлация, скъпите горива и сериозното намаляване на доходите поставят много въпросителни.

 

Цените се вдигат

 „Лудост е толкова рано да ви кажа дали ще ходя на море. Още плащаме и ще продължим да плащаме до юни месец големи сметки за ток от зимата. Хотелиерите вдигат цените на нощувките. Там, където ходим, вече са поскъпнали. Стая за трима души е 65 лв. на ден и то за месец юни, в не много луксозен хотел в Поморие. Представете си и в магазините и в заведенията какви ще са цените. Засега пунктовете към Гърция, с изключение на този през Златоград, са отворени, но не се знае с ковида какво ще стане. Започнаха да ни подготвят, че идва поредна вълна през месец май. Войната в Украйна също е притеснителна. Ако пък плуваш в морето с морски мини, не ми се мисли“, коментира родопчанин предстоящата си морска почивка.

„Миналата година ходихме в Несебър и останахме доволни, но тази година няма да можем да си позволим почивка на морето. Много е скъпо, четиричленно семейство сме и се лишаваме от много неща. Преди с покупки за 50 лв. карахме една седмица, сега два дни. Ужасно е, ако пък се разболее някой, съвсем се обърква семейният бюджет. Изключено е да отидем тази година на почивка“, споделя смолянчанка. 

За сериозна почивка по родното ни Черноморие е рано да се мисли още, защото хората предпочитат да го посещават по средата на юли и август. За предстоящото лято наистина е трудно да се правят планове отсега. Украинските бежанци са завладели буквално родните ни курорти, но собствениците на хотели споделят, че още не са получили помощта от 40 лв. на ден за бежанец. Някои обмислят да освободят хотелите си от украинци, за да посрещат българските и други туристи.  

Освен растящата инфлация и скъпите горива, пандемията съвсем  не е отминала. Това, че противоепидемичните мерки бяха отменени, не се знае какво ще се случи след месец или два, или три, т.е. в разгара на лятото. 

 

По-близката Гърция

 Смолянчани очакват да се отвори пункта „Златоград-Термес“ каквито обещания има.

Хората използват пълноценно уикендите , за да отмарят на Бяло море. Те посещават добилите популярност плажове в Миродато, Керамоти и Авдира. Най-предпочитаният  плаж в гръцко си остава именно Миродато. Той е само на 140 км. от центъра на Смолян.

Другото удобство, че всеки уикенд нашенци могат да отскачат до плажа, а и вечерта да се прибират в Смолян или да останат да нощуват в Златоград. „Откакто откриха пункта край Златоград, после и „Маказа“, не ходим по нашето Черноморие. Много е скъпо и не можем да си го позволим”, коментират родопчани. Според тях, излиза и много по-евтино в Гърция. Стига пак да не се появят сертификати, тестове и други ограничения.     

Освен с невероятна чистота, плажовете на съседите са по-привлекателни и с ниските си цени, споделят смолянчани.  Хората отбелязват, че ползването на шезлонг и чадър за деня е безплатно, при поръчка на бара, стопанисващ плажа. Явно и този факт привлича родопчани да посещават гръцките курорти.

Има семейства и приятели, които наемат бунгала, етаж от къща и намаляват  разходите. В хладилни чанти хората си носят храна и напитки.

Оказва се, че родопчани  са най-масовите туристи по плажовете между Керамоти и Александруполис, остров Тасос.

 

80 лева на човек на ден

 Родопчани коментират, че на нашето Черноморие цените са завишени и се очаква да ги завишат още повече.  В по-обикновени хотели храна и нощувка е минимум 80 лв. на човек. Освен това на места бетонът е в морето. Концесионерите на плажовете искат  да се плаща за чадъри и  шезлонги. Доста са оплакванията и от хранителни натравяния от некачествена храна и алкохол, които скапват почивката, която хората чакат цяла година.   

Все пак има и родопчани, които предпочитат родните дестинации - Созопол, Царево, Несебър, Китен, Лозенец и по-малко Слънчев бряг и Варна.

Пред предимствата на Бяло море, за нашенци почивката по родното Черноморие остава на заден план. Някои пък предпочитат да прекарат лятото с турове в планината.

След отварянето на граничните пунктове в Родопите, Гърция  стана все по-привлекателна дестинация. Поради липса на достатъчно средства,  хората са измислили различни варианти и за ден, и за два да се порадват и да разпуснат край морето. Други предпочитат планината, а по-малко са тези, които отиват край родните ни курорти.

Обяснимо е, лятната почивка стана отдавна лукс, който не всеки може да си го позволи. Все пак родопчани намират начини да отдъхнат и през лятото. Някои цяла година си отделят от заплатите, за да отидат на море.

Сега обаче е рано за прогнози. Нека наближи морската почивка.

Николай Михайлов, 24smolian.com

    

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I