Първи по силикон, последни по мозък

Едно форумно мнение.

„Как така една слаба държава като Украйна, която не е член на НАТО, има толкова много оръжие, повечето вече унищожено от Русия? В сравнение с България, която е член на пакта 18 години, пък има няколко самолета, няколко гумени лодки и няколко руски хеликоптера? Защо Украйна е наблъскана с оръжие и биолаборатори? Пък ние, натовците, сме оставени на самотек и ще чакаме толкова години осем предварително платени самолета? Няма ли евроатлантици да ни обяснят?“.

Уместни въпроси. Извън всякаквите политкоректни и пропагандни бълнувания от ефира.

Отговорът е ясен, но невидим и подминаван поради същите причини.

 

Лозунгите вече не са сила

 

Европа все още не може да разбере какво иде на хоризонта. Задава се икономически крах за ЕС, който няма да може да бъде овладян. И той е продуциран в голяма степен от евроатлантическото упорство. Задава се не само енергийна, но и продоволствена криза. С такива мащаби, с каквито досега старият свят не се е сблъсквал. Еднополюсното статукво е напът да се срине. Буквално утре ще заживеем в друг, съвсем различен свят, с неговите концепции.

След рухването на Берлинската стена бе създадено, отгледано, дундуркано едно консуматорско общество. Което няма и не може да отприщи инстинкт за самосъхранение. Общество, което не осъзнава реално заобикалящия го свят. А той се променя със страшни темпове.

Европа разполага с евро, но с никакъв друг ресурс, който да подплати с „действителност“ тази валута.

Европейското общество разчита на лозунгите на отгледани и инсталирани лидери, чийто хоризонт се допира едва до границите на Съюза. Не по-далеч.

Лозунгите вече не са сила…

 

Тунинг на действителността

 

Някаква силиконова, от ушите до пръстите на краката, мадама, е във фокуса на вниманието. Джулката, както я наричат фамилиарно (сякаш всички са преспали с нея),  оставила бившия, била в обятията на някакъв младок. Пък вероятно била и бременна.

С тези глупости се занимават родни медии.

Тунинг на действителността.

Това вълнува обществото у дома. Късогледо от силикон.

 


Треска за скрити пари

 

Жоро Милионера излязъл на свобода. Това е онзи, дето преди десет години отмъкна милион и половина пара в качеството си на охранител на инкасо автомобил. Пратил колегата да купи дюнери и духнал с парите.

Родопите полудяха тогава. Защото го видели да ходи по този край и вероятността да е закопал чувала с мангизите из планината отприщи разни помисли.

Гъбари тръгнаха на походи за откраднати пари.

Сега треската ще се върне. Жорката ще го следят всякакви. Нали трябва да „откопае“ кинтите.

 

Крадците

 

Някакъв Робин Худ. Само, че няма да раздаде на бедните. Някакъв Андрешко, не. Не го прави за социално слабия комшия.

Въпреки това хората харесват Жоро. Нарекоха го Милионера. Радват му се. И живо се интересуват за съдбата на отмъкнатия чувал с пари.

В същото време им е през… заплатата за задигнатото бъдеще. От три десетилетия всякакви андрешковци зарязват каруцата в калта заради собствения си интерес.

Държавата ни бе съсипана в името на чекмеджета и слугинаж коленопреклонен към чужди сили.

За това обаче родният андрешковец нехае. Той стиска палци на жоровците, които са решили да преборят статуквото на кражбите с… кражба.

Няма такъв странен народ.

Просто няма.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Каруцата в града

-Преналиване

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I