Жельо МИХОВ, 24smolian.com

Огромен бил натискът за вдигане на ветото на Македония за влизане в ЕС. Брюксел дава мило и драго. Хеле началничката, която е гинеколог, ама в биографията й стои и постът на военен министър на Германия. И Урсула и сие се загледали към една изкуствена държава, която не спира да краде история и да бълва глупости за България. ЕС това не го вълнува. Превърнал се е в лост за влияние на САЩ над Европа. По друг начин няма как да се обясни синхронът в действията Вашингтон-Брюксел. По-скоро първият казва, вторият изпълнява. Та затова е и този „натиск“. Още една държава в сферата на влияние. После й казваш-мразиш Русия и идва „газ в дамаджани“, инак спираме фондовете. И всички са в позиция „равнис, мирно“.

Европа се самоубива със санкциите, но крещи с пълно гърло „Аве“ на господаря. Родните папагали не правят изключение. Който не си е забил украински флаг, е враг на родината. Ама коя, не смеят да рекат. Защото са някакви ценности. В които безродниците се на почит. Както и 18-половите.

Зоват за война, за въоръжаване, ама не смеят да дадат собствен пример. Освен закарфичени знамена в синьо-жълто по реверите при участия из студиата, друго-тц.

И мразят собствения си народ, че не следвал безумния им слугинаж…

 

Орехът се превръща в автомат „Калашников“

 

Преди няколко години баби и дядовци в родопските села завъртяха бизнес с орехови дървета. Старците продаваха материала за производство на приклади за „Калашников”.

Няколко месеца представители на фирма обикаляли региона на Източните Родопи и спазарявали дървета, собственост на местни стопани. Цената, която плащали за кубик качествен материал, пък била 250 лева. Собствениците на дървета вадили разрешително от местните кметства, с такова пък се сдобивали от горските клиентите, които сами отрязвали спазареното дърво.

„Много хора по селата си продадоха дърветата. Фирмата бе от Пловдив или Стара Загора, не разбрахме. Казаха ни, че купували материала за приклади на автомати. Интересуват се само от ствола на дървото. Останалото го оставят, а хората си го нарязват за дърва за огрев. Първо се пазариха за 270 лева за кубик, но после дават по 250”, разкри тогава възрастна жителка на чернооченско село. Лично тя бе продала два стари ореха за приклади.

 


Трахана, която ядат в цяла Европа

 

200 лева пенсия, но допълнителен доход от стотици левове. Така се справя една 70-годишна родопчанка. Баба Селвер „изнася“ за цяла Европа… трахана. И печели пари към скромната си пенсийка. Нейни клиенти са основно гурбетчии. Купуват килограми, а траханата й чрез тях достига до Топ икономиките в Европейския съюз…

Един на пръв поглед обикновен пазарен ден в Момчилград. Изложено е всичко, което предлага този сезон от годината –  традиционните плодове и зеленчуци и още нещо… трахана. В найлонови торбички от по килограм. „Домашна – сама си я правя от години, много я купуват“, казва 70-годишната Селвер от джебелското село Слънчоглед. А в това „много“ се съдържат стотици килограми, пътуващи към Западна Европа.

„Млади и стари, на когото му трябва взема. От района на Джебел и тука в Момчилград“, казва жената. На въпрос, купуват ли зад граница от автентичната за родопската област трахана, отговаря: Много. От Германия, Австрия, Англия, Холандия, Белгия, навсякъде. Продала съм над 300 килограма за месеци. Килото давам по пет лева. А вътре слагам много неща: моркови, чушки, червен пипер, домати.

Произвежда я от години. Парите от този продукт са допълнителен доход, нужен, предвид скромната й пенсия. Превърнала се е в майстор на траханата…

 

***

 

За тези хора поглед отвисоко няма.

Господарите не забелязват слугите си.

Така е било от време оно. Тогава защо се пъне родната прислуга?

Имаме дърва за приклади, правим най-добрата версия на „Калашников“, изнасяме храна за Запада, защо тегобите на родните „производители“ не са в Дневния ред,  все чуждите интереси?

Отговорът е ясен.


 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I