Николай Михайлов, 24smolian.com

Все по-малко раждания, все по-обезкуражени родители

Смолянчанката ражда средно на 29,9-годишна възраст. През 2021 г. в област Смолян са регистрирани 589 родени деца. В сравнение с предходната година броят им е намалял с 44, или с 7.0%, отчита Националният статистически институт.

Коефициентът на обща раждаемост през м.г. е 5.8‰ (най-ниският в страната), а през предходните 2020 и 2019 г. той е бил съответно 6.1 и 6.2‰.

В териториален аспект най-висока е раждаемостта в общините Чепеларе – 7.4‰, Смолян – 6.3‰ и Доспат, Мадан и Рудозем – по 6.1‰. С най-ниска раждаемост през 2021 г. са общините Баните – 2.3‰, Неделино - 4.2‰ и Златоград - 5.0‰.

Общо за страната коефициентът на раждаемост е 8.5 на хиляда. Област Смолян е на последно място в страната по този показател.

Тоталният коефициент на плодовитост  е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените. През 2021 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.48. За сравнение, през 2005 г. той е бил 1.14 деца, а през 2015 г. - 1.28 деца.

В териториален аспект най-висок е относителният дял на извънбрачните раждания в общините Баните (100.0%), Мадан (81.3%) и Чепеларе (по 76.6%), а най-нисък - в Борино (23.5%), Неделино (39.1%) и Доспат (40.4%).

 

Проблем от години

 

Ниската раждаемост е сериозен проблем, който се дискутира от много години, но явно си остава само с дискусиите. Отчитат се статистически данни и дотам.

В нашата страна  жените имат възможност да бъдат в майчинство най-дълго в цяла Европа. Докато детето навърши една година получават обезщетение, близко до това, което са имали по време на работа. Условията са да имат осигуровки за общо заболяване и майчинство, 12 месеца осигурителен стаж и към датата на раждане да се водят на трудов договор. У нас може да се стои в майчинство, докато детето навърши 2 години.

При раждане се получава и т.нар еднократна помощ...

 

Тогава защо родопчанки не раждат?

 

Повечето посочват финансови причини. По децата има много разходи, не чак толкова, колкото си представят бъдещите родители, но когато парите едва ти стигат за наем, храна и като си платиш сметките в края на месеца си на нула, ти се струва, че сега не е време за деца.

Според други да имаш потомство е сериозен ангажимент, който така променя живота ти, че направо го приключва. Край на купоните, на безгрижните дни и нощи, ти се превръщаш в родител на пълен работен ден и отърване няма. Затова по-добре първо да си поживееш, да попътуваш, да се наработиш- да израснеш в кариерата - и едва тогава да мислиш за деца.

Някои не са убедени в партньорите си, а на трети просто не им се занимава. Защо са ти деца, може да си вземеш куче и пак се грижиш за невинно същество. Има и жени, които се притесняват от бременността, от раждането и от това, че няма да успеят да се справят с грижите за детето, както и че ще се промени визията им. Детето те затваря вкъщи и вече то е на първи план.

 

Финансите са главна причина

 

Все пак в разговори с млади майки на първо място се посочват отново финансите. „Аз съм самотна майка, сама отглеждам детето си, което е на 8 месеца. Ако ги няма родителите ми, при които живея, определено нямаше да се справя финансово. Нямам никакви привилегии като самотна майка, защото преди да излезна в майчинство работих като учителка и заплатата е по-голяма. Ще ви посоча някои разходи само за детето. Необходими са ми два пакета памперси месечно, единият е 28 лв. За два – 56 лв. 800 грама хумана е 30 лв. Когато дъщеря ми беше новородена ми бяха необходими 4 кутии, сега съм на кутия –кутия и половина. Един биберон е на цена 8,90 лв., а той по указание на педиатъра ми трябва през три месеца да се сменя. Бебешката козметика е към 200 лв. 190 грама пюре е 1,80 лв. Сами може да прецените, че с един буркан дете на близо годинка не може да се нахрани. Дрехите са ужасно скъпи за малки деца, а то расте и постоянно трябва нови да се купуват. Като прибавим колички, легло, кошара сумата още повече набъбва. Ако се разболее детето за него медикаментите са страшно скъпи и в аптеките. Една обикновена настинка без антибиотик ти струва към 50-60 лв. Не знам защо в България всичко е скъпо за децата, няма никаква логика. Да не смятам ток, вода, дърва, храна. Трябва да имаш средства, за да гледаш дете и освен това баби, които да ти помагат, защото като тръгнат на  детска градина много боледуват“, споделя самотната майка от Смолян.

 

Никой не назначава бременни

 

Друга млада жена посочва, че почти никой работодател не иска да назначава бременна жена или такава с малко дете, защото ще излиза често в болнични. Това се отнася особено за частния сектор. Не само бебетата имат разходи, а и по-големите деца. Може би и затова тези, които се съгласят да раждат си остават предимно с едно дете.  Родопчани са свикнали да се грижат за децата си докато сами поемат пътя в живота. Всъщност детето си ти е дете докато си жив и грижа по него винаги ще има.

По-възрастните хора са на мнение, че сегашните жени са разглезени и не искат деца. „Моят син живее от 9 години с една жена и не искат да имат деца, все отлагат и отлагат. И двамата работят, живеят на отделен етаж в къщата ни, но не искат. По-лесно е да ходят по заведения, на почивки, срещи с приятели и не искат да си развалят спокойствието. Времето си върви и може изобщо да нямат деца“, притеснява се възрастна родопчанка. 

 

„Защо да раждаме мъченици на тази страна.

 

Тя не заслужава да има деца. Ще изгледаш едно дете колкото и трудно да ти е, а после ще се мъчи със заплата, която ще му стигне за 3-4 дни, независимо дали е висшист или на по-ниска позиция. Особено в Смолян заплатите са убийствено ниски. После ще трябва да ходи в чужбина,  да се мъчи и  да работи в някоя ферма или заведение. Държавата е мащеха за децата и младите семейства и затова с моята приятелка не искаме да имаме дете“, категоричен е 32-годишен смолянчанин.

„Не мисля за брак, ще завърша висшето си образование, после ще работя, ще си поживея и чак тогава ще мисля за деца и евентуално съпруг или съжителстващ", казва по темата 21-годишно момиче.

И от статистическите данни става ясно, че все повече намалява броят на младите майки в Смолянско.

Родопчанката се решава на дете средно на възраст от 29 и половина години. Повечето деца се раждат от майки над 35 години.

Отмина времето на бабите, когато жената е стояла зад печката, с парцала в ръка и е раждала по 10 деца, времената са други. Жените заемат всякакви позиции, доказани професионалисти и отговорни са, защото се грижат и за семейството си. Жените намират време да работят, да напазаруват, да закарат детето на танци, да се приберат, да сготвят, да напишат домашните и какво ли още не. 

„Естествено, че до средства опира раждането на дете. Знаете ли защо във  Франция и Великобритания се раждат повече деца? От много години Франция прилага поредица от мерки в помощ на семействата с деца. При подпомагането няма значение дали родителите са традиционно семейство, съжителстващи, самотни майки, разведени и т.н.

Ключът на успеха във френската система е, че дава голяма възможност за избор на жената. Тя може да се върне на работа или да остане да гледа детето. Получава сериозни помощи най-вече ако реши да има второ дете, парите се увеличават за всяко следващо. Държавата насърчава френските жени да се завърнат бързо на работа. Едва навършило два месеца, те могат да дадат бебето на ясла. Освен това право на платен отпуск за отглеждане на дете за период от шест месеца има и бащата. Така майката може да се върне по-рано на работа и да не прекара цялото време в майчинство. А при нас чак на две години може да дадеш детето на детска градина. В Смолян е добре, че има свободни места в градините, ами ако живеете в София или Пловдив нямате почти никакъв шанс да настаните детето си в детско заведение. Ако разполагате със средства, трябва да се насочите към частна детска градина. Така, че средствата са в основата на това семейството да вземе решение за дете“, споделя млада майка, която е компетентна по темата.

Детските градини са вече безплатни, безплатна е и детската  кухня в община Смолян. Поне малко облекчение за родителите с малки деца.

Повечето съвременни жени не осъзнават колко безсмислен може да бъде техният живот без деца.

Все пак хората са създадени, за да дават живот и това е въпросът, върху който всеки човек трябва да се замисли, разбира се и държавата, която трябва да насърчава раждането на бебета. А иначе ще слушаме само прогнози и статистики как ще изчезнат българите след години, ако с такива темпове продължава раждаемостта.

Прекалено много се умува. Повече калкулации, по-малко щастие и деца.


 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I