24smolian.com/Общество

Един развод на 2,7 брака се пада в Смолянско. Средно мъжете и жените в региона издържат на брачния живот пък 11 години преди да кажат „Край!“.

253 са скрепените съюзи в рамките на година в областта, сочат данните на Националната статистика. 156 двойки са сключили брак в градовете, докато 97 са сторили това в селата, отчитат от НСИ. Официално семейства в областта са станали с 28 повече двойки през 2021-ва година спрямо предходната.

Мъжете вземат важното решение за живота си средно на 36,6 години, докато възрастта при жените, стъпващи в брак, е 33,4 години, отчитат статистиците. Средната възраст при развод на мъжете е 47.8, а на жените 44.8 години.

С най-много бракове на 1 000 души от населението е община Златоград (3.5‰), следват общините Мадан (3.3‰) и Девин (3.0‰). Най-нисък е коефициентът на брачност в общините Баните -0.3‰, Борино-1.3‰ и Чепеларе-1.7‰.

В същото време броят на разводите през м.г. е 92 и е с 6 повече от този през 2020 година. От всички прекратени бракове 57.6% се отнасят за населението в градовете.

Най-голям е делът на браковете, прекратени по „взаимно съгласие“ (77.2%), следват причините „несходство в характерите“ (20.6%) и „фактическа раздяла“ (2.2%).

Както вече писахме, смолянчанката ражда средно на 29,9-годишна възраст. През 2021 г. в област Смолян са регистрирани 589 родени деца. В сравнение с предходната година броят им е намалял с 44 деца, или с 7.0%, отчита Националният статистически институт.


 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I