Жельо МИХОВ, 24smolian.com

Масите леко лепнат. Искат да останеш. Не те пускат. Нужна им е близост. Няколко са. Колкото вътре, толкова и навън.

Малка кръчма в Родопите. Истински пример за хоремаг, без обаче хотелът да съществува в понятието.

На бара обаче гледа лидерът на партия. До него има тесте карти. Нераздадено. На колоната пък се кипри надпис „Вересия никому”. На стената портрети на Ататюрк и Живков.

Наглед нищо особено, но в контекста на политиката в страната създава едно много интересно поле за интерпретации.

Хората се стряскат при всеки нов посетител. После се отпускат. Политиката отсъства. Говорят за проблеми. Но и те са част от нея. Не осъзнават. Политиката е който каквото подари, че да се постави на подходящо място. Я плакат, я брошура, календарче, шапка, тениска…

Малките неща от живота в малкото село. Подаянията от всички избори личат, поизбледнели, с петна.

Хората говорят за гурбета, за младите, за липсата, за залеза на живота. Никой не споменава изгрева. Защото всички стават преди него. Той е просто част от поредния припек в ежедневието.

 

Демокрацията и лъжата

 

„Демокрацията май ни излъга. Има нещо такова. Всеки с наведена глава. Сега един пазач взема 500 лева и за нищо не стигат. Преди заплатите бяха 80-100 лева и стигаха за всичко. Имаше миньори, които си докарваха по много.

Сега се живее трудно. Имам син в Германия. Праща по малко евро. Преди работеше тук. Хване се на едно, на друго, и накрая замина”, казва Мехмед. Пазач е на затворен рудник. Охранява сградите, празния взривен склад. Пази ги, за да не бъдат окончателно опоскани, но не от времето.

Мехмед има мечти. По-скоро една. Старото време да се върне. Една мечта за бъдещето в минало време.

 

След 25 години в мината

 

„Истината е, че ни е тъжно за едно време, дето сега уж мразят. За всеки имаше хляб, за всеки имаше работа. Имаше доволни хора, щастливи. Сега живот ли е?”, споделя Фикрет. Мъжът е прекарал 25 години в мината. Децата му са в Истанбул. Внуците също. Той не иска да бъде там. „Този град задушава. Той е опасен. Тук ми е най-добре. Спокойно, чист въздух. Живеем си двамата с бабата. Но хората ги няма. Понякога вървиш по улицата и няма с кого да си кажеш дума. Все едно гръм е паднал. А хората са си по къщите. Свити, гледат телевизия. Деца няма да те радват”, споделя родопчанинът. Казва, че получава тавана на пенсията.

Но не е доволен, милее за старото.

 


Магарето на демокрацията

 

По пътя в селото минава Халил. С най-добрия си приятел. Дружба на 32 години. Набор на демокрацията. Не е партиец. Едно старо магаре. Животното е родено на 11 ноември 1990 година, спомня си 72-годишният стопанин. Година след началото на „големите промени“.

„Заедно сме от тогава. Не го товаря много, но виж, не го кръстих Демокрация. Не се сетих, Ешек се казва“, споделя бай Халил. Всъщност, това е турската дума за магаре.

Животното е символ на Демократическата партия в САЩ.

Изследвания пък сочат, че в най-бедните страни продължителността на работещите магарета е средно 10-12 години, докато в по-развитите може да достигне 30-50 години.

Интересни изводи. По пътя на логиката или България се развива с много бързи темпове от 90-та година насам, или просто стопаните се отнасят с животните така, както със себе си. Второто май е по-вероятно.

Халил тегли и магарето тегли. Халил обаче повече. Щади животното. Защото е другар. Халил никой не го щади. Той е електорална единица.

Магарето на демокрацията. Кой за кого е бил по-ценен.

Изводите могат да бъдат ужасяващи.

Но е време за анализи. Преходът отдавна свърши. Започва другият.

Чертата е дръпната.


 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I