24smolian.com/Регион

Областният съвет за развитие прие Плановете за интегрирано развитие на общините на територията на област Смолян за периода 2021г-2027г. Заседанието бе ръководено от областния управител Емил Хумчев.

Планът за интегрирано развитие на община Смолян ще бъде приет на неприсъствено заседание, след като бъде гласуван от Общински съвет-Смолян. „Нашите представи за бъдещето не почиват на илюзии, въпреки това трябва да направим всичко възможно развитието на областта да не спира. Важно за цялата страна е да се приеме актуализацията на бюджета, в която са залегнали редица антикризисни мерки и такива, които са в полза на уязвимите групи и в подкрепа на младите семейства и възрастните хора. Важно е и законите свързани с Плана за възстановяване и развитие, където се очакват значителни средства от ЕС, да се приемат, защото без закони няма да бъдат получени тези средства и това ще повлияе на цяла България“, заяви областният управител Емил Хумчев, предвид политическата ситуация в страната в момента.

Във връзка с темата за привличане на инвеститори в област Смолян, Хумчев посочи, че в Областна администрация вече има създаден такъв екип, който в момента се обучава и ще се занимава точно с тази дейност.

Визията за развитие на всички общини в областта до 2027г. е свързана пряко намаляването на обезлюдяването и безработицата, привличане на инвеститори, развитие на туризма, подобряване на достъпността, гарантиране на качествено образование и здравеопазване, както и подобряването на достъпа до административни услуги и подобряване на административния капацитет. Голяма надежда има и относно проектите, свързани с използването на геотермалните залежи в област Смолян за развитието на спа туризъм и за отопление.

Кметовете бяха единодушни, че в предстоящата актуализация на бюджета, трябва да залегнат средства за увеличение на заплатите на заетите в общинските администрации.

Кметът на Девин Здравко Иванов посочи, че в Родопите има много пещери, но в законодателството не е регламентиран реда на стопанисването им, както и начина на отчитане на приходите от тях. Той поиска пещерите да се стопанисват от общините или от Областна администрация, но средствата от тях да се използват от местните администрации.

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев предложи отчуждителните процедури за национални обекти да се променят, защото при един или два отказа процедурата се спира и всичко се започва от начало. По този начин по обществено значими проекти, за които има отпусната средства, може да се стигне дотам, че да се връщат парите. В тази връзка той посочи трудностите, които среща община Чепеларе по повод ОУП на к.к Пампорово.

Кметът на Баните Павлин Белчев направи  предложение за фирмите, които искат да инвестират в обезлюдени общини, като тези в Родопа планина,  да отпадане корпоративния данък. „Без целенасочена държавна политика за развитие на нашия регион, подобни планове ще си останат само на книга. Трябва всички да мислим в тази посока“, коментира Белчев. 

Кметовете бяха единодушни и по въпроса за това, че при бедствени ситуации, трябва да се дават повече правомощия на кметовете или на областния управител, за да може спешно да се отпуснат средства за отстраняване на щетите. Областния управител Емил Хумчев също бе на мнението, че е нужно да бъдат дадени повече правомощия на регионалните служби, както и на Областна администрация.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I