Жельо МИХОВ, 24smolian.com

Тарикатлъкът е особено любим на нашенеца. Като роднина му е. Дълбоко и кръвно свързан с него. Пръв приятел, брат, сестра, стринка. Така го обича, че ляга и става с него. Единствено осъзнаването, че му е ДНК го спира да злоупотреби с него. Демек, да стигне и по-далеч в обожанието. Но това е при принципните. Има и други случаи.

В една земя на подобни природни дадености, разбирайте-всеки по-голям от другия, оцеляването е интересно уравнение. Зададените стойности винаги водят до различни резултати. Зависи от опитността и стремленията на можещите подобна аритметика. Както и геометрия. В значението на фигурите, които се правят с телата само и само да се угоди на силния да постигне успех.

Как да наречем подобно съществувание? Плуване кроу в блато?

Мислете го.

До такава степен е притъпило всякакви нормалности, че е необходима нова дисциплина в училище, че да знаят подрастващите как да се справят с живота. Не разни там „Мениджъри за един ден“. Това е просто повърхността на блатото.

Други инстинкти са нужни за успеха…

 

Изплюване на боклука

 

Слиза от автомобила и се изплюва веднага. Огромен процент от нашенци го правят. Сякаш са мандахерцали храчката в устата от часове и едва чакат да отворят вратата на колата, че да я предадат на обществото. Барабар изсекване на носа. В следващия момент хвърчи една торба с боклук от терасата.

Наръчник на тариката, глава първа.

Никога не задържай отрицателна енергия в себе си. Дори плод на собствените генетични течности и непотребности в дома. Изхвърляй всичко ненужно. Важно е само да не бъде в колата и апартамента.

 

Всяка зелена площ е твоя

 

Това е много важно. Види ли се зелена площ, взема се. Когато се уточни собственик, се напуска. Но дотогава…

Домати, краставици, картофи, беседка за събиране с авери. Скари и пушеци, тъкмо жената да не мрънка за чаршафите, когато барбекюто се прави на терасата.

Загражда се първото удобно място и се прави градинка. Майната им на всички! Селото се пренася в града.

За по-опитните, иде съветът да се направи кокошарник под стълбището на входа, ако има „мегдан“ де. Не един и двама са го правили.

После земята се брани докато не дойдат властите. „Ама това си е мое, бе! Знаеш ли га съм го заградил?!“

Примерни реплики, които да спомогнат за завоеванията.

 

Стълбищата също са мои!

 

Когато не се сколаса за зелена площ, възможностите клонят към етажната площадка.

Да, ама тя е заета от стари перални, обувки и всякакви други глупости. Тогава се завладяват стълбищата. Саксии, килимчета, празни туби, метли, машина за кафе, която „плаче за контейнер, ама сърце не дава“. Слагайте всичко там Преминаването е трудно, но пък извивките с тялото, когато асансьорът не работи, са като упражнение за гъвкава фигура. Не допускайте никой да ви прави забележки. Нищо, че има правила, отстоявайте със зъби и нокти вашата нова собственост. Плашете със съд дори. Ако сте завладели общата стая на етажа, пък не живеете от години в блока, също да не ви пука. Нищо, че по ваш адрес се съска с „мазна селянка от баира“.

Каквото докопате, е ваше, докато законът не влезе в сила. Пък той все с ТЕЛК-ово решение. Така, че докато докуцука…

 


Ремонт-винаги в неделя

 

Ремонт правете винаги в неделя. За да покажете на всички, че вие сте човекът с парите. Така де, в момент на криза, кой руши стени? Пък и никой няма да се оплаче. Стадото е навикнало. Демонстрирате превъзходство пред бедняците, дето пари дори да си сменят стелката пред входната врата нямат. Къртиш, праскаш, чукаш, после всичко се хвърля пред входа. Там да стои с месеци. Никой няма да калкулира що нямаш 50 лева за кола, която да изнесе строителните отпадъци. Важно е от едно жилище 65 квадрата да се направи 120.

Тъй де, нали било демокрация. Всеки може да е инженер и архитект.

 

Гаражът е важен

 

За чий такова ти е автомобил за няколко хилядарки, ако не може да го вкараш в гараж? Пък било той и ламаринен и пльоснат върху паркинга на блока. Няма кой да глобява. За туй чудо „глобата“ е нужно да има институции, пък в тях само партийни брат`чеди. Ако искаш се изс*ри на входа на кметството, никой няма да забележи. Да настъпи-да, но да прогледне-остай.

Тъй че, пльоскай гаража де ти падне и бутай колата. Ако ли пък не, прави го склад. Кеф ти бойлери, перални, печки, скари, чували в него.

 

Паркирането

 

То хубаво гаражът станал склад, ама колата? Важно е да се знае. Паркира се навсякъде. Особено на тротоарите. Винаги има две възможности-да те глобят или не. Фифти фифти. Добра успеваемост, не като в казиното на машинките.

Паркира се възможно най-нагло. На плочки, в градинки, на „зебра“. Където ти е удобно, пък после оправданието е “Аз, само за пет минути, к`во толкова, беее“.

 

Опашките

 

Когато си в ситуация „Колона по един“, започваш да се буташ в останалите, да подскачаш, да нервничиш. По време на пандемията помагаше и кашляне-всички бягаха. Но сега е друго. Подскачаш, гледаш часовника и викаш „Пуснете ме, излязох от работа, детето трябва да вземам, мама е болна, спешно е“, пък като те пуснат, спокойно си купи кутия презервативи за срещата.

 

В кръчмата

 

Когато си на ресторант, не забравяй кой си. Имаш градинка на общинска земя, гараж на паркинг, хвърляш боклуците, където си искаш, плюеш навсякъде, не чакаш никъде…

Ако някой ти се зеяде, казвай „Ти знаеш ли кой съм аз, бе?!“.

Винаги помага. Демонстрира скрита обвързаност със силните на деня. Отсреща се насират. Ако те разкрият обаче, готви се за…

 

Време за туршии…

 

Трябва да е ясно. Джанки и липа се берат като се чупят клоните на дърветата. По-лесно е. Пък догодина я камилата, я камиларят. Буркани се варят на паркинга. Прави се едно огнище и списък. После се почва бурканиадата. Мазетата трябва да са пълни.

Ако няма място в тях, спокойно може да се загради част от етажната площадка. Дори да не е за буркани, то за обувки става идеално…

Това са само част от съветите за рахат на нашенеца. Наръчник на младия „меринджей“. Термин, въведен от жена, която смята камерата за телевизор, а програмите за заетост, в които участва зет й, за пълна безсмислица. Животът е като виц, интелектът е шега.

На снимките:

-Така се прави. Подготовка за нов гараж, а в друг-всичко друго, но не и кола

–Паркиране


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I