24smolian.com/Общество

„Като не може да те имам, никой няма да те има“. Престъпления от страст, останали завинаги в досието „Родопи“.

Едно жестоко кърваво убийство и една скала, край която вече никой не минава. Зверски заклана девойка, разчленена и изхвърлена от нея в подножието й. Деяние, извършено през далечната 1971 година, погребано в архивите, така и не станало достояние до обществото заради медийното затъмнение по онова време. По-възрастните обаче още помнят…

Влюбено момче от кърджалийския квартал „Боровец“ отвлича девойка. Не може да прости факта, че тя ще бъде омъжена за друг. „Вземи ножа и я убий“, пък го съветват сестрите му, спомнят си хора от квартала. Това и прави. Младежът отвежда изгората си на Намаз кая, скалата, извисяваща се над село Долна Бленика, по пътя за язовир „Кърджали“. Място за молитви. Там убива момичето. „Разчленил е тялото и е захвърлил останките под скалата“, разказват местни. Престъплението не остава скрито. Милицията действа светкавично и убиецът е задържан. Следва присъда по бързата процедура. Двадесет години след престъплението мъжът е освободен от затвора, в началото на демократичните промени. Разминава се със смъртно наказание заради крехката му възраст.

„Като стана това нещо, минаващи край скалата са виждали огромна змия. Беше пряк път тогава, ходехме пеша. След това никой вече не смееше да мине“, споделят спомените си в Долна Бленика.

Престъпления от страст, ревност, алкохол. Подобни деяния не липсват през годините в Родопите.

 

„Виновен съм!

 

Искрено съжалявам, но вече е сторено!”, това бяха последните думи на един овчар, който закла с нож приятелката си заради… ревност. 64-годишният Петър и 51-годишната Милена живеят заедно в Родопите. Далеч от света, слети с природата. Отглеждат животни в Турян.

13 март 2017 година. Овчарят пие бира в малкото магазинче в смолянското село. Бъбри си с продавачката. От дума на дума става ясно, че Милена правила ремонт на комина на къщата си. Намеци за връзка между нея и майстора запалват искрата на подозрението на Петър. Ревността му се засилила още повече след като обърнал три ракии по-късно. След това хванал ножа и… нападнал Милена в една от стаите в къщата й. Наръгва я осем пъти. Жената се опитва да се спаси, бяга, влачи се.

Полицаи я откриват в ливада. Издъхнала. Умъртвена безжалостно с дълъг 27 сантиметра нож. 27 сантиметра хладна ревност, запалена от три ракии и бира.

12 години затвор за убиеца. Делото е приключено.

 

Два трупа от ревност

 

12 юни 2011 година. Наводнение в апартамент, даван под наем в Кърджали, кара комшии да позвънят на спешния тел. 112. В жилището са открити телата на 24-годишен мъж и 21-годишна жена. Дафинка лежи безжизнена на леглото в спалнята, а тялото на Седой виси на примка в банята. Преди да се обеси, мъжът е удушил приятелката си.

Двамата били заедно от години. Дафинка е от Ардино, той-от неделинското село Кочани. Тя работила като сервитьорка, а Седой заминал на гурбет в Испания. Внезапно обаче решил да се прибере, разбирайки от техни приятели, че Дафинка има връзка с друг мъж. Той решил да я изненада на работно й място, появявайки се с огромен букет цветя. Тръгнали си заедно. Няколко часа по-късно Дафинка била удушена в жилището, а Седой увиснал на въжето в банята.

„Глупаво е да правиш планове за цял живот, когато не си господар дори на утрешния ден, гласял един от любимите изрази на ревнивия родопчанин...

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I