24smolian.com/Общество

Изследват се само хора с изразена симптоматика

Свърши времето на евтините и безплатни тестове за ковид, цената на изследване вече е 30 лева и… Ковид-19 бележи процентен ръст в страната.

„Тестват се предимно хора с изразена симптоматика. Едва ли някой с хрема и слаба кашлица ще даде толкова пари за изследване, а докато се реши, вирусът е отшумял“, обясниха за „Родопи voice“ специалисти. Според тях, вече няма масово изследване както преди, за да се добие реална представа за разпространението на коронавирус към момента. Затова и процентът на положителни отбелязва ръст, като системата за наблюдение не е пълноценна.

„Имаме увеличение на случаите, но към момента няма място за паника. Наблюденията са, че протича в доста по-лека форма. Усложнения има при възрастни с хронични заболявания. Вирусът стана много по-прилепчив, но пък отшумява по-бързо. Инкубационният период е в рамките на 3 до 5 дни“, коментира темата пред наш екип епидемиологът от Родопите д-р Сергей Сиденко.

Ръстът на заразени се обяснява и с лятната активност и миграция. Събирането на повече хора на обществени места.

Специалистите прогнозират за есента напълно нормално увеличение на респираторните заболявания.

Данните на Единния информационен портал също са интересни. В рамките на четири дни бяха отчетени над 46 000 излекувани. Активните случаи в страната пък са малко над 17 000 (данните за четвъртък бел.ред.) при 61 хил. преди седмици.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I