24smolian.com/Регион

Работна среща представителите на областите Смолян, Хасково, Кърджали и Благоевград се проведе в Областна администрация-Смолян.

Дискутирани бяха възможностите, които дава за разработване на проекти програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Гърция-България 2021-2027г.. Срещата бе по инициатива на Емил Хумчев-областен управител на Смолян, който бе домакин на проявата. В нея участие взеха областните управители на Благоевград Валери Сарандев, на Хасково-Катя Панева, Юлия Чортленева и Явор Руженов-заместник областни управители на Кърджали и Смолян, главни секретари и експерти от четирите областни администрации.

„Работата по планирането трябва да продължи, за да може да сме готови в максимална степен да се възползваме от европейско финансиране“, каза областният управител на Смолян Емил Хумчев.

Областните администрации са допустима целева група за кандидатстване по Програмата за ТГС Интеррег Гърция-България 2021-2027г., по която предстои да бъдат публикувани покани за кандидатстване. Представителите на четирите области обсъдиха  проблемите, които срещат при кандидатстването и финансирането, тъй като не са първостепенен разпоредител със средства.

Стана ясно, че приоритетни за всички администрации са проектите, свързани с инфраструктурни обекти, които са застрашени от наводнения, повишаване на капацитета и техническата обезпеченост на Кризисните щабове, развитието на туризма, ефективни решения за зеления преход.

Участниците в срещата решиха да инициират съвместна среща в МРРБ с отговорностите по програмата, за да се обсъдят исканията и проблемите, които срещат при кандидатстване областните администрации. Обсъдена бе и идеята областните администрации да поискат да се създаде фонд, който да гарантира и финансира участието им по европейски проекти. Областните управители ще запознаят с исканията си и Министерски съвет и финансовия министър.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I