24rodopi.com/Регион

1 юли, утрото. На Джулай морнинг над връх Карабурун слънцето изгря в 5 часа и 50 минути.

Традиция е на 1 юли млади и стари да посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. Колегите от 24rodopi.com го направиха на 895 метра над морското ниво, над Ардино, в село Ахрянско. Пуснахме дрона над връх Карабурун (черен нос – от турски), който пък е на 1 027 метра надморска височина.

По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността. Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт.

България, 1 юли 2022 година. Колко много прилики има с времето отпреди 1989 година. Лоши прилики!

Но е хубаво, че днес започва истинското лято!


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I