24smolian.com/Общество/Регион

Необходима е целенасочена политика и подкрепа от държавата за област Смолян, заяви областният управител Емил Хумчев на форум „Развитие, Родопите – предизвикателства, перспективи и стратегии за растеж“ в смолянското село Баните. Събитието се осъществи с подкрепата на Министерството на културата. В дискусия участваха вицепремерът в оставка и министър на финансите Асен Василев, министърът на културата в оставка Атанас Атанасов.

По думите на Хумчев е необходима подкрепа от държавата за Смолянска област, като регион, който обезлюдява най-бързо.

„Фокусирайки вниманието върху проблемите на региона, стигнахме до заключение, че трябва до постигнем обществен договор с всички политически партии, гражданите, бизнеса, за да начертаем пътна карта за развитие на областта“, посочи областният управител на Смолян. Според него замисълът на подобна пътна карта е да се определят стратегически приоритети, които да бъдат следвани и изпълнявани от всеки следващ управляващ. Да започнем като общество, управляващи и граждани да следим за изпълнението на пътната карта, който и да дойде на власт“, допълни Емил Хумчев. Според него основните проблеми на областта са свързани с инфраструктурата, а за да се привлекат нови инвеститори, свързаността на региона трябва да се подобри.

Според финансовият министър в оставка Асен Василев, изключително важно е в тежките и трудни региони, в които има сложни проблеми, да се разработи много детайлен план, защото "общи приказки няма да решат проблема".

"Трябва конкретно да видим какво може да се случи в региона, ползвайки както заложените проекти по Плана за възстановяване, така и европейските фондове и някои други програми", посочи той.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I