24smolian.com/Общество/Регион

Пътят води нагоре. Настелен чакъл, впит в земята. Трева никне и се опитва да погълне ръбестите камъни. Храстите се стремят да се докоснат от двете страни. Да сграбчат краката, да вплетат стебла и не пропуснат никого повече по наклона.

Крачките са бавни, мислите водят другаде.

По малката пътека изведнъж картината се променя. Посипаните камъни, наместо асфалт, изчезват. Храстите ги няма. Навсякъде е трева. А в дъното на пътя играят деца. Под дебелата сянка на огромен орех. Викат до небето. Търкалят се заедно с нещо подобно на топка.

Всичко е толкова различно, но и сходно. Сякаш същото, но младо.

Едно от децата напомня много.

Това си ти, преди десетилетия.

Сега ги няма. Останал си сам с храстите, чакъла, спомените. И всички са еднакво стари. Помъдрели, може би, но сами. Прелитат лястовички. Десетки поколения на ония, които те поздравяваха рано утрин в същата тази къща, под същата тази стреха. Всяка година потомствата им се връщат на същото място. Поколения обич и другарство. Полет като поздрав.

Мило и тъжно.

Това са селата за тези, които все още ги разбират. И чувстват. И въздишат с тях.

Четете по-късно темата на 24smolian.com:

Денем в града, вечер на село - пари или спокойствие

Да живееш за щурците и усмивка за 3 000 000 евро

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I