Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество/Регион

Демони и ангели, видими и невидими. Зрителни възприятия, умозрими, усещания, самовглъбения и идиотски усмивки. Битие в подстъпите на Армагедон.

Живот като преразказ за миналото. И то се случва. Отново и отново. До пълно наизустяване.

Поуки-никакви. Новобогаташи всякакви. Тегоби като след промоция в хипермаркет. За всекиго по нещо.

Цезари и роби. Мълчание и „Аве“. Хекатомба с човешка ДНК.

Родина, съставена от чужденци. Чуждо отечество. Свалени знамена за мъртвата държава.

 

***

Държавата е в жестока икономическа криза и тя тупти във всеки джоб. Вече гарнирана и с безпрецедентен катаклизъм във външната политика. С желанието да се ловят шпиони и да се хареса на партньорите, управляващият „елит“ е на крачка от това да отвори бездна във взаимоотношенията на България с Русия. И това ще има последици с години напред. Мостове се рушат най-лесно, най-трудно е обаче да се съградят…

 

От 90-те години започна една пълна деградация на обществото.

 

Напълно програмирана от либералния свят. Във всяка една сфера. Всички трусове доведоха до девалвация на ценностите, до обезличаване и погнуса към традициите. Отгледа се под външно влияние един „елит“, който изпитва неприязън към собствения си народ. Това и отвори все повече увеличаващата се пропаст между общество и власт.

И всичко в името на „цивилизационния избор“. Направен от една шепа хора.

„Добре, че не се направи референдум за влизането в НАТО и ЕС, че знаете какви щяха да са резултатите. Добре, че това решение се взе на върха“.

Това изрече един пиар експерт само преди седмици.

Днес проучване на една агенция, финансирана от Джордж Сорос, обяви, че болшинството от нашенци искали да бъдат с НАТО и ЕС, отколкото с Русия.

Май нещата не се връзват. Щом е тъй, защо най-важните решения се вземат от една шепа хора, нахилени от атлантизъм, а не чрез референдум?!

Отговорът е повече от ясен.

Един цитат от писател „Проблемът ни е, че е пълно с идиоти, а няма нито един Достоевски“.

И сега един друг:

„Една от характерните черти на либерализма е страшното презрение към народа… На народа за нищо на света няма да му простят желанието да бъде себе си. Целият прогрес чрез обучение е да се отучи народът да бъде себе си. Всички черти на народа са осмивани и окачествени като срамни. За либералите народът е безформена тълпа, няма и глуха, приучена към плащане на сметки. Либералът е гнуслив към народа и високомерен към земята. Ние, казват, сме единствените, които можем да го съветваме…, да учим народа кои са правата и задълженията му“.

Цитат от самия Достоевски.

 


ЕС и НАТО нямат алтернатива!

 

Така казват едни отломки от бившата ДС и отрочета на т.нар. комунистически елит. Болшевики, поредно поколение. По същество цял живот търсили си господари.

Алтернатива винаги има.

Но не и в главите на разни НПО, продуцирани от евроатлантизъм и политиците му, до насита, които обясняват със свирепа активност кого да обичаш и кого да мразиш.

Вече нямаме газ. Петролът поскъпва. АЕЦ-ът свършва, алтернатива няма, освен някакви батерии, дето някакъв „млад меринджей“ щял да прави през 2030 и някоя си година.

 

Сигурно руснаците са виновни?

 

Земеделието е разбито, а животновъдите периодично ликвидират животни, защото ЕС казал, че е поради някакви чуми. Или защото им писна да бъдат чиновници и да пишат бумаги, а накрая смешните субсидии да им се отнемат, защото, видиш ли, лъжели.

Нагледахме се на ограбените милиарди и пълните чекмеджета на примитивни хора с махленски изказ.

Руснаците пак са виновни, нали?

Утре бизнесът фалира. И стотици хиляди остават без работа.

 

Защото чакаме американски газ с дамаджани по спирките.

 

Нищо, че е по-скъп. Нищо, че ни убеждават, че бил евтин.

Хилари Клинтън спря АЕЦ Белене, изтекло в грамите, пуснати на „свободния пазар“ от Уикилийкс.

Спрян, защото това било зависимост.

Ами доматите са от Турция, краставиците от Македония, картофите от Полша, лукът от Египет. Салатите ни не са ли зависими от тези държави, от които купуваме?

Същата тъпанарска логика.

„Ама ние сме били на страната на свободния свят!“, думат от сектора на умнокрасивите, с изящен маникюр.

А „тъпогрозната“ баба от онова село, чиито кози бяха избити?! Тя остава. За спомен на поколенията. За любовта на Европа към дребния стопанин. Толкова полиция и разни инспектори нямаше дори при арест на мафиоти. Но те трябваше да ликвидират стопанството й. От здрави животни. За които чиновниците в Брюксел им е през…

За протокола. Бабата се казваше Дора. Наричаше козичките си свои деца. Разнебитен обор, скромно село, от което „умнокрасивите“ извръщат глави. Те си падат по други мероприятия.

 


Очите казват всичко

 

Истината е по селата. Там има едни хора, чудни. Които гледат в очите и те не могат да се опишат. Думите са безсилни. Изразяващи едновременно радост, болка, душевност, печал, искрица надежда, молба, безизходица, примирение и гняв.

Те гледат с напуканите от бръчки лица. С безформените ръце, с проникнала пръст в шевиците на дланите. Задават въпроси. Не умоляват. Нямат мечти. Не се надяват на никого. Те не просят.

Те са истински свободните.

Те летят.

Над живота, кахърите, дори така обожаваните жълти павета.

Те са най-ценния ресурс на тази държава. Те, не разни неправителствени организации, смучещи пари за прилепи, лястовици, мнение, статистика и прочие.

Те са живото доказателство, че все още тази държава съществува.

Те са кръвта във вените на една отказала се от себе си нация.

И спрат ли те, всичко свършва. Костюми и вратовръзки баровски ще бъдат изядени от молците.

Картината в най-бедната държава в ЕС. И най-пъчещата се. От десетилетие на десетилетие все по-голямо дъно.

Да живей! КПСС, пардон, ЕС, ЕС.

Същата работа.

 

Независими!

 

Вече сме независими от руския газ. И зависими от американския, дето го няма. Както няма и американска мечта. Илюзия за милиони несретници, тръгнали да се впишат в икономиката на онази държава, искаща да контролира целия свят.

Ама има толкова успели!

Слава на Мамона, думат.

Духът не може да бъде убит. Дори с всички пари на този свят. Никой не е вечен освен него. Смъртната болка на Дьорд…

Дьорд срещу Дора. Мъртвият дух срещу тялото, останало само дух.

На снимките:

- Баба Дора, автор на кадъра Даниел Стефанов

-Дьорд

-Изстрадали ръце

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I