24smolian.com/Общество, регион

Представители на Община Нилюфер, водена от кмета Тургай Ердем гостуваха на  Община Девин за празника на града и минералната вода. Това съобщиха от Общинската администрация в Девин.

Делегацията от Република Турция бе посрещната в сградата на общинската администрация от кмета Здравко Иванов, председателя на Общински съвет Наташа Василева и зам.-кмета Николай Юруков. В групата на гостите бяха още зам.-кметовете на Община Нилюфер  Зафер Йълдъз и Адем Вурал, както общински съветници и служители, представители на бизнеса и др.

Градоначалникът на Девин запозна накратко гостите с особеностите на региона, както и природните дадености. Иванов подчерта, че на територията на общината има 5 лековити извора, като посочи, че  този в Беденски  бани е с най-добри показатели,  и че в градът се развива балнеолечението, леката промишленост и различните видове туризъм, между които  е и ловният. Иванов не пропусна да подчертае и добрите качества на бутилираната минерална вода с марката „Девин“, която се радва на голям интерес в страната и чужбина, като добави, че дори  се изнася и в Америка.

От своя страна  Тургай Ердем също разказа за своята община, като обясни, че тя е свързана с Бурса и се води голям административен район с около 518 000 жители. На територията на общината има действащи 9 големи предприятия в различните сфери, между които са автомобилостроенето, текстилната  индустрия и др. Стана още ясно, че Община Нилюфер е побратимена с Община Ардино и поводът за посещението на делегацията  в Република България е именно празникът на града от Западните Родопи.

Ердем не скри и вълнението си от това, че е на гости в Девинско, тъй като родът му е тясно свързан със село Брезе.

Домакинът Здравко Иванов подари на своя колега сувенир - глухар и ръчно изработена бъклица от местен майстор. Гостите получиха и рекламни материали за Девин и района. Те пък от своя страна поднесоха подаръци - екологични продукти, произведени в техния регион.


Гостите от Република Турция имаха и възможност да разгледат Девин. Те посетиха и благотворителния базар в помощ на Габи. Успяха да се запознаят отблизо и с  част от фолклорните групи, които участваха в  празничната програма. Приятната изненада на кмета Тургай Ердем бе, че именно между тях се срещна със свои родственици от Брезе.

Гостите от Община Нилюфер бяха водени от Ахмед Карадайъ – председател на общинската структура на ДПС – Борино. На срещата присъстваха още кметът на Община Борино- Мустафа Караахмед и общинският председател на ДПС – Девин Карамфил Каров.

Празникът на Девин и минералната вода се проведе на 12 и 13 август, като основно в програмата бе залегнала богата фолклорна програма, забавления за деца и състезания по плуване и футбол.

Снимки: Община Девин

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I