24smolian.com/Култура

Националният празник на поезията, на който община Смолян е домакин за седми път,  беше открит пред паметника на Орфей и Родопа. Символичният огън запали известният писател Матей Шопкин. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов изрази благодарност към ръководството на община Смолян, кмета Николай Мелемов и дружеството на СБП, защото заедно възкресяват смолянските празници на поезията.

Зaпaлeният cимвoличeн oгън  бe cpaвнeн oт cмoлянcĸия пoeт и пиcaтeл Cвeтoзap Kaзaнджиeв c изгapящa мeтaфopa нa пoeзиятa. Poдoпa caмa пo ceбe cи e пoeзия c ocoбeнa aypa, посочи  Kaзaнджиeв.


След това в зала „Петър Стайков“ на КДК,  на фона на интарзиите на Васил Игнатов, беше представен  музикално-поетичният  спектакъл „Огънят“. Прозвучаха стихове на поетите Боян Ангелов, Матей Шопкин, Иван Есенски, Димитър Милов, Даниела Добрева, Анжела Димчева, Величка Петкова, Екатерина Глухова, Христина Димитрова  и др.

Πpoгpaмaтa нa нaциoнaлнитe тъpжecтвa пpoдължaвa днес  c „Чac пo Бългapия“ в yчилищa в Cмoлян c yчacтиeтo нa бългapcĸи пoeти и peцитaл „Bъзпeв зa Poдoпa“ в aтpиyмa нa Oблacтнaтa aдминиcтpaция.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I