24smolian.com/Общество

Празникът на Смилянския фасул за 20-ти път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул. По традиция стартът му бе даден с гръм от фасулевото топче. Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите с празника.


Той посочи, че в най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян, за 20-ти път се провежда Празника на Смилянския фасул, който се утвърди като емблема на Смилян и Родопите. А всяка година се изпълва с нови идеи, носи радост и много емоции. За повече от 250 години в Смилян и останалите селища по поречието на Горна Арда е създадена традиция при отглеждането на фасула, изхранвал векове наред семейства.

Кметът на Смолян Николай Мелемов, при откриването на празника, каза, че знаковото туристическо събитие привлича хиляди посетители, гости и туристи. Той благодари на организаторите на празника и на всички трудолюбиви хора от Смилян, защото те  влагат душа и сърце, за да го има този невероятен празник. Мелемов каза още, че Общината ще положи усилия селото да стане още по-привлекателно място за туристите и хората от Смилян.

Чавдар Червенков получи Плакет от 101-ви Алпийски  полк, защото почти половината служители на Военното формирование са от Смилян.

Паралелно с Празника се проведе и традиционното състезание по планинско бягане.


Всички гости и жители на селото опитаха безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. Чорбата бе приготвена с 250 кг. фасул. Тя се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. И тази година се раздаде курбан, за приготвянето на който е бил необходим над 1 тон месо.

Организаторите - община Смолян , кметство Смилян,  местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров”, Посетителски информационен център –Смилян, Слоу Фууд – България, Конвивиум „Родопи – Смилянски фасул“, Кооперацията в Смилян и др. са подготвили богата и разнообразна програма за днешния празник. След официалното откриване на празника, гостите и туристите могат да посетят оставащите събития от празника.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I