24smolian.com/Регион

Над 715 милиона лева ще бъдат инвестирани пряко в дейности и мерки за подобряване на качеството на въздуха по Програма „Околна среда“ (ПОС) 2021-2027 г. Това стана ясно в рамките на работна среща вчера, на която присъстваха заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, Галина Симеонова, главен директор на главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“, кметове, зам.-кметове и представители на 21 общини.

Средствата по Приоритет „Въздух“ на ПОС 2021-2027 г. ще бъдат насочени към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух, които са в обхвата на решение на Съда на ЕС от 2017 г. и са с регистрирани превишения на среднодневните норми и/или средногодишната концентрация на ФПЧ в периода 2017-2021 г.

Общините с нарушено качество на атмосферния въздух в периода 2017-2021 г. са: Асеновград, Благоевград, Перник, Столична община, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

По процедурата „За по-чист въздух“ ще се финансира подмяната на топлоуреди на дърва или въглища с екологични алтернативи. Основният източник на замърсяване на въздуха с ФПЧ е битовото отопление. За да получат безвъзмездно ново отоплително устройство, гражданите, живеещи в някоя от тези 21 общини, ще трябва да се съгласят да предоставят за рециклиране старите устройства на твърдо гориво. Процедурата с бюджет от 610 млн. лв. ще бъде отворена за кандидатстване от страна на общините през първото тримесечие на 2023 г.

Процедурата „Зелена инфраструктура в градска среда“ ще подкрепя озеленяване на урбанизираните територии, включително възможност за инвестиции в иновативни подходи. Бюджетът от 105 млн. лв. ще може да се инвестира в разширяване на съществуващи зелени площи, изграждане на зелени стени, облагородяване на „кални петна“ и др. Приоритетно това ще става с растителни видове с висока степен на поглъщане и/или задържане на фини прахови частици.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I