24smolian.com/Жельо МИХОВ/Общество

Обикновен пияница. Така наричаха Керим. С цялата условност на прилагателното. Защото всички любители на алкохола са малко или много необикновени. Но поради изключителния им брой из нашенско участват просто като мънички детайли от всеобщия пейзаж. Пиянството на един народ, който все не разбра из дълбочина що е туй понятие интерес. Все се хлъзга по месии и разните му там доктрини, произхождащи от извънграничното спасение.

Та, Керим е безработен, живее в малка къща заедно със съпругата си, сина, снахата и внучето. Хваща се на работа когато го повикат. Я да носи тежки товари, я да боядиса ограда, я да прекопае двор. Всичко изкарано обаче превръща в алкохол, който доволно изпива във философско усамотение. Преглъща силната течност с отнесен взор извън пределите на хоризонта. Дори премлясква в доволство. Примига, а понякога от очите му се спуска сълза, която тежко си проправя път по небръснатата буза.

Керим обича живота си, но неособено жена си. Нейната любов във времето се бе превърнала в тягостно съжителство, а взаимоотношенията като на зъл хазаин към вечно неплатежоспособен наемател. Често достигащи до насилие. Керим изпитваше ненавистта на съпругата си с цялото си същество. Тя го биеше. Винаги когато е пиян. На три места по главата му имаше неизлечими доказателства за тази „любов”.

На няколко пъти той се опита да вдигне бунт. Толкова пиян, че в единия случай разби вратата на оградата пред дома им. Опита се с нея да замери жена си, но силите му не достигнаха, та се сгромоляса заедно с нея на земята. На другия ден махмурлукът му бе съветник по възстановяването на щетите. Посинялото око от точния удар на съпругата му обаче остана още известно време, за срам на мъжката му гордост.

Керим пиеше, а жена му редовно го биеше. А той на другия ден се опитваше да поправи щетите.

 

Една метафора

 

Една метафора на родното политиканстване. Все софра и пиене, все щети, все бой и накрая „Трябва да спасим държавата“. Ей такива лозунги. От все членове на месианските дружества. Разбирайте, партиите. Все ни спасяват, пък и родината тоже. Пък все участват в делото преди туй. Разпад и разруха, а после същите искат да я оправят. Бетер Керим, който гордо се зовеше българин, пък институциите го водеха ром. Всъщност, онова, другото, ама то не бивало да се казва. Лицемерието на възхода към наложените ценности.

 


Поредните избори у дома

 

Екшън не чакайте. Задават се най-тихите избори. И причината е една-всички играчи ще гледат гузно електората. Като съучастници в драматичния сценарий, по който една трагедия предстои на сцена.

Активността ще бъде и една от най-ниските. Което пък е добре дошло за твърдите звена на основните партии.

Вот след вот през няколко месеца е като ковид вълните-в един момент омръзва, а промяна няма. Всеобщото недоверие ще се отрази на тълпите пред урните.

Кампания със сведени погледи.

Едни ще се фокусират към селата, други към разни градски елементи.

Но и в двата случая ще трябва да обясняват. Защото всите крякат в един хор. ЕС, НАТО, ЕС, НАТО, пък после-няма газ, горивата скъпи, храните скачат през ден. Помагат на слабите, ама силните стават още по-силни. Раздават се пари, но инфлацията ги изяжда в зародиш. Време няма. Кронос изяжда децата си, а древногръцкият титан символизира времето. И те така. Поглъщане и точка. За едни повече, за други-чакайте увеличение. По-скоро на сметките.

Кампанията бе тиха, на ушенце.  Гузна и с надежда за ниска активност. Инак-всички заминават в стомаха на Кронос.

 

По света

 

ЕК реши ей така, колективно, да се намали потреблението на газ с 15 на сто. Превод-бизнесът ще трябва да намали мощностите, а по този начин и персонала-идва огромна безработица. Обикновените хора ще стоят на тъмно и студено.

Колективна глупост на едни бюрократи.

Намаляването на потреблението ще се наложи в императивна форма. Утре с пълен консенсус ще се реши да ядете с 20 на сто по-малко и с 20 на сто да ползвате по-малко вода. Ще намалят и въздуха като призоват вкупом да се носят маски.

Ние пък си останахме без газ. Защото сме най-наперени от всите останали. И това ще проличи най-ясно, когато започне отоплителният сезон, а живеещият в друг свят столичанин трябва да плати 2000 лева сметка за парно. Тогава рязко ще се озове в света на гладните.

В същото време партиите се хвалят с невиждани постижения. Като различните мотиви по вратовръзките. Един депутат в края на предизвестения мандат дори си постави оценка 10 по шестобалната система…

 


Тръмп е агент на Путин

 

„Посолството на САЩ в София на Държавния департамент на САЩ обявява открит конкурс за организации, които да подадат заявления за изпълнение на програма за насърчаване на развитието на независими медии в България чрез обучение на журналисти и студенти по журналистика. Програмата ще засили устойчивостта на журналистите към руската дезинформация и манипулация в България. Грантополучателят ще провежда обучения и семинари за журналисти и журналистика“.

Програмата е на стойност 150 000 долара. И сега всичко ще се засили да проявява русофобство за по някой долар. Като добавим от години грантаджийското разкешване от страна на Отворено общество, разни институти, Америка за България и т.н. на човек му става ясно за жалките 4000 лева, за които тръбеше Лена Бориславова, ровейки се в Гугъл. Помните, дето „агентите“ на Путин у дома получавали.

Само си представете този конкурс да бъде обявен от Руското посолство, що за вой ще се нададе.

Така, че не се учудвайте, че от сутрин до вечер грантаджиите пращат Путин на смъртен одър, а на следващия ден пак е включен в сутрешните сводки.

Елементарна пропаганда от сергията на Женския пазар.

В същото време Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще последва съдбата на СССР, ако не се справи с проблемите си, които идвали от „зли хора“ вътре в страната. И директно визира говорителката на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси. Тази пък направи всичко възможно да разпали конфликт в далечния изток с посещението си в Тайван. Наричано от Китай „Китайско тайпе“. Въпреки предупрежденията на държава с милиард и 200-300 милиона население.

„Достигнахме до ниво да се молим за петрол, враговете ни са вътре“, казал Тръмп при едно от изявленията си.

Този Доналд, толкова го е закъсал, че и той е минал на заплата при Путин, вероятно 4000 рубли на месец.

 

Новините

 

Елизабет Втора почина и националните медии изпаднаха в траур. Ката ден, до поребението. Първите 15 минути емисия-за епохата на кралицата. Ще рече сякаш, че сме били нейни поданици.

Тъжно. Защото бабите ни умират по селата, ама емисия за тях няма. Те пък нямат и вода. Нямат и пътища. Нямат достъп до здравеопазване. Нямат внуци, защото са избягали от Керимовците, дето все чупят и после оправят. Но с махмурлук.

Това е най-тъжният извод от всичко прежденаписано. България е в целия този водовъртеж към дъното. Поведение като на роби в колония. А колонията разтурена и докарана до безнадеждното дъно.

Мъчно е. За всички достойни хора, които са размазвани от прислугата, овладяла цялата власт. От която една сълза няма да се стече за собствения й народ.

Този народ сякаш е презиран от тези хора. Те не желаят да го попитат за неговото мнение. Смятат себе си за сметаната на обществото, но всъщност са квинтесенцията на праха. Прахта, покрила цялата държава.

След изборите недоверието ще е първа политическа сила. Но това няма да има значение. Разпределението на местата е важно, дори десет души в цялата страна да са гласували.

После знаете. Историята на Керим ще се повтаря. До последна капка кръв.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I