Охолството на Запада се дължи на Изтока

Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

Проблем с горивата във Франция. Бензиностанции пресъхнаха. Доставките се бавят. Хора не могат да отидат до работните си места, заради празни резервоари в автомобилите. „Стоим и нямаме работа, камионите не идват, нямат гориво, за да транспортират стоката“, изповядва гурбетчия от Родопите.

Правителството се принуди да деблокира стратегически запаси от резервите си.

Причината-стачка на работници в рафинериите за по-високи заплати.

Официалната, другата е май доста по-различна.

 

Под душа като в казармата

 

Пет минути за душ, температура у дома не по-висока от 19 градуса, глоби в офиси за отваряне на врата при работещ климатик.

Част от мерките за справяне с кризата в редица западни държави, причинена от санкциите срещу Русия. ЕС е готов с нови милиарди като генерален спонсор на войната в Украйна. Но в същото време налага строги мерки на поданиците на империята. Уж най-богатата. Пари за тях няма, но за оръжие се намират. Нали същите зъзнещи трябва да ги плащат от джоба си.

„Европа се срива пред очите ни“, казва анализаторът от „Фокс“ Тъкър Карлсън. Внимание на този човек никой не обръща. Но американците го правят и на 8 ноември демократите на Байдън ще рухнат. Вотът ще бъде съкрушителен, а още преди седмици републиканците водеха с 10 процента. Този път ще гласуват живите.

 

Охолството на Запада е заради ресурсите на Изтока

 

Ден след ден зимата настъпва. И тя ще покаже истината за ЕС. Цялата икономическа мощ на Съюза и Запада е била заради евтините ресурси на Русия. Без тях-приказката свърши. Консуматорското общество още не го разбира, но ще дойде и този момент. Докато на Червения площад имаше военни паради, в ЕС имаше гей такива. На Изток има мобилизация, в Германия оръжията се изчерпаха заради Украйна. Парите също не се берат от дърветата. Печатането им пък ги обезсмисля и развихря още по-голяма инфлация. Липсата на енергийни ресурси ще е съкрушителен удар. От Зелената сделка усмивка може да има само по лицето на Грета Тунгберг. Апропо, къде е тя? Да не е станала доброволка в Украйна?

Истината ще лъсне. Целият лукс на Запада е бил плод на Изтока.

Още малко време, за да бъде прозряно и от най-чугунената тиква. Впрочем, Жозеп Борел вече го направи.

 


Диктатурата на елита

 

Отсявка на посланици, изявления на Зеленски, а при първия работен ден на правителството-Да или Не за оръжия за Украйна.

Това е дневният ред на народните представители в страната. Още преди да започнат работа. Правете си сметка като стартират. Нито дума за българските неволи, нито стон за въздишките на изпосталелия от глупости и НПО десантни части народ. Грантаджии смело ще защитават оплодения им заднешком атлантизъм. Каквото и да означава това. Може би, че са преплували Атлантическия океан и са целунали задната част на чаршафа на Статуята на свободата? Свободата, химерната единица за измерване на някакъв житейски статус. Няма такава. Всичко е фалш, маска, цирк, спектакъл за плоскомозъчни плебеи. Къде е свободата? В императивните послания за времето под душа, в заплахите от спиране на еврофондове, ако не се признават гейбракове, в жигосването с титлата „диктатор“ на всеки, който не се подчини на „западната цивилизация“?

 

Всичко е прах във вятъра

 

И всичко приключва съвсем скоро. Капитан Америка е просто комикс герой за пъпчасали тийнейджъри. Генерал Зима чука на вратата и без бой ще събори вразите си.

Нещата, които ще се случат в следващите два месеца, са просто един тежък нокдаун. Нокаутът предстои. И без толкова обсъжданото ядрено оръжие. Защото при него краят ще е въпрос на един-два часа.

 


Аристокрацията в ЕС

 

отново действа от позицията на собственото си охолство, но не и с елементарна емпатия към поданиците. Не казвам граждани, защото смисълът на това понятие отдавна е загубен. Има диктатура на елита спрямо тези, които му доставят благата да се разпорежда.

Европа се срива, но какво правим всички ние? Пляскаме, скланяме глави, козируваме? Съучастваме. И трябва след това да се сърдим на самите нас. Не на Урсула, Байдън и всички знайни и незнайни чиновници. Те си гледат интереса. В нас е вината. Това е нашият дом. Онези криза няма да ги хване. Зеленски  също. Защипал е поне няколко милиарда евро. Въпроси за имането му бяха повдигнати и в ЕП. Няма отговор, естествено. Всите пърдят в едно гърне.

 

Ние ще даваме оръжия!

 

Тупат тъпана от партия-лилипут 2 в родния парламент. Щото има и едно, ама ония се скатават към момента. И това жалко събрание, лишено от легитимност (защото при 39% активност, при президентски вот се отиваше на балотаж), говори изпървом за оръжия. Не за децата, за бабите, за работещите, които да го произведат. Наблюдавате висша форма на навеждане. Желание за индулгенция, харесване от страна на едно посолство в страната. Превърнало се, явно вече, в команден център на държавата.

Парламент от слуги.

С болки в кръста, но не от работа.

А каква е действителността…

 

Старци пестят по 2 на всеки похарчен лев!

 

На всеки похарчен лев, поне два се спестяват. Това е „схемата“ за оцеляване на пенсионерите по селата в Родопите. Богаташи спрямо градските набори, за които без градинка в или околностите на населеното място, животът е доста по-труден.

„Ние в магазин не влизаме. Само за хляб. Издържаме се от двора. Пращаме буркани с месо за децата в Белгия и Холандия“, разказва баба Фатме от Кирковско. Пече чушки заедно с дядото. Реколтата е добра, всичко ще бъде консервирано за зимата. „От три дни печем“, допълва възрастната жена, за да покаже мащабите на продукцията.

 

„Със сто лева изкарвам месеца.

 

Само за хляб, ток, вода, лекарства. Всичко друго се заделя от пенсията“, категорична е Ружка от другия край на планината.

Всички са единодушни, трябва да имат спеснени пари поне за… погребение. За да „не се кахърят младите“.

Много от пенсионерите от селата продават продукцията си на общинските тържища, с което допълват спестяванията.

Не така обаче стои въпросът с „градските набори“.

„Каквото получим, всичко свършва. За сметки, в магазина, аптеката“, казва пенсионерка от града.

„По две бирички на ден, малко домашна ракия да се купи, те си вървят парите. Едно време имах градинка, но построиха кооперация на нея. Нямам село, няма откъде“, допълва картината 77-годишен мъж.

Над 61 000 са хората над 65-годишна възраст в Родопите. ЕС може и да загине, но те ще оцелеят. Защото мъката е част от годишния календар. Техният олтар е друг. Не се кланят на Запад, нито на Изток. Техният олтар е семейството. Избягало, пръснато, заради това пусто евро. Отворените граници на ЕС донесоха разбитите семейства. Но и това ще ги събере отново. Въпрос на време. Горива, ток, топла вода. И един океан разстояние.

 

Тези хорица знаят как да оцеляват.

 

Могат да станат и съветници на Урсула. Ако просъществува на поста в следващите 3-4 месеца.

Но няма да го налагат императивно, по диктаторски, както гинеколожката. Ще го направят с добротата на майките, бащите, на преживелите. За да стане по-леко.

Огромна е разликата в разбирането на нещата в Родопите и в Брюксел. В отношението към живота като цяло. В планината знаят, че мирът се прави с мир, добра дума и дела. При пикаещото момче смятат, че това става с пращане на пари и оръжия за милиарди.

Различни светове.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I