Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

„Фейсбук вече Мета и е скучно място, само за възрастни, предпочитам  платформите TikTok и Инстаграм“.

Подобно мнение изразяват млади смолянчани и го доказват, чрез тези платформи те си общуват повече, а са им и по-интересни и забавни. След лудата истерия по фейсбук, социалната мрежа започна да усеща отлива на потребители. Това съвсем не означава, че тя ще спре да съществува, но може би влиянието й няма да е толкова голямо каквото се наблюдаваше през годините.

Фейсбук безспорно е най-голямото изобретение на 21 век. Място за лични и обществени похвали, албум със спомени, велики мисли за щастието и любовта, агитация, медия, арена за сблъсък, словесни битки. И всичко това в смартфона на един клик разстояние. Но реалният живот все пак надделява над виртуалния. Постовете няма да ти платят сметките, да ти свършат домакинските и служебните задължения, нито пък ще ти оправят проблемите. Особено в сегашната обстановка, когато всички мислят как ще оцелеят през зимата и при постоянно нарастващи сметки за бита и за храната. Някои отсега коментират, че ако има режим на тока няма да могат да ползват за определено време мрежата. Това ще се отрази на търсещите внимание и вечно заяждащите се във фейса.

 

Манджите остаряха, цензурата отврати

 

Вече не се впечатляваме толкова  от постнати манджи, маникюри, нови прически, морски и тунинговани снимки. Кой се е обвързал и „развързал“ или е пък е сложно семейното му положение, каквото и да означава това. Вече не ни правят впечатление и тоталните неграмотници, които заливат мрежата и  нямат елементарни познания по правопис, защото оцеляването ни е по-силно от всичко. Такъв е законът на джунглата, в която живеем.

Друга причина за отлива ни от фейсбук е, че се сблъскахме с огромна цензура. Особено що се касае до войната в Украйна и джендърите. Я си посмял да изразиш различно мнение по тези теми и веднага блок и лишаване от възможността да пишеш коментари, а може и да ти закрият профила. Поднася се информация, която трябва да бъде поднесена. А хората мразят ограниченията и това ги отдръпва.

 


Политиците се скриха в мрежата

 

Повечето политици ни дразнят като отново в мрежата изразяват позиции, които касаят развитието на държавата ни. Не искат да застават пред медиите и да им задават въпроси. Най-лесно е да пуснеш един пост и с това ангажиментите ти приключват. Да не говорим за измамници, които щъкат в морето –фейсбук и просят пари като се изкарват тежко болни и бедни. Понякога не знаеш с кой си пишеш и общуваш, защото може да е трол. Една дузина от така наречените виртуални приятели само следят и докладват какво си писал. И така след като ще берат ядове от изразяването на позицията си, много предпочитат нищо да не постват или да минат на кученца, котенца, успешен ден, изпихте ли първото си кафе, благословен месец и тем подобни.

Прекалената показност в мрежата също дразни родопчани. Тя е много подходящо място за нереализирани политици, общественици и търсещи внимание хора. Никой не знае какво е в къщата ти, имаш ли храна, сам ли си или не – в мрежата предлагаш най-доброто от себе си и за миг се чувстваш значим, че коментираш, че някой ти отговаря. Психиатри казват, че от постовете на един човек веднага могат да направят анализ на неговата душевност. Може би не е необходимо да си и психиатър вече, за да разбереш всеки как се чувства, какво му липсва, на кой се стреми да се хареса.

 

Натоварване на психиката

 

Все повече родопчани споделят, че часовете, прекарани в социалните мрежи, натоварват изключително много психиката и мозъка им. Хората вече разбират, че фейсбук е опасен от гледна точка на това, че можем да загубим представа за реалността и това, което наистина се случва около нас. Във фейсбук няма грозна жена и беден мъж. Много е важно да запазим вътрешната си критичност към всичко, което се случва.

Отдавна е лукс  да си офлайн. Много хора си поставят ограничения да излизат за няколко часа от социалната мрежа. Други я спират като седнат с приятели или имат нужда от спокойствие. Социалната мрежа ни уморява. В най-неподходящото време, когато си вършиш нещо по вкъщи или почиваш, или си болен  някой ще ти пише да те занимава с проблемите му. Дори и да си в отпуска отново не се чувстваш свободен. И да излезеш от интернет се налага пак да влезеш и да отговориш на всички съобщения. Това е някаква зависимост, от която не можеш да избягаш и вече фейсбук ти се струва бреме.  

Каквито и да са минусите, без социалните мрежи трудно можем да живеем. Матрицата ни е погълнала, но нека не губим чувството си за реалност, защото офлайн-животът ни притиска.

На снимките:

-Мета

-„И аз мета“

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I