Жельо Михов/24smolian.com/Коментари/Общество

Ръката е груба. Свита от времето. С начертани линии, с непревземаема пръст. Едва я стиска. Толкова я боли. Всички земни блага са се отпечатали по тази длан на старицата.

Тя е от едно село. В което няма вода. Старицата ходи с мъжа си да пълни туби, за да си измият неизмиемите ръце.

С тази мръсна вода от малкия гьол плискат и лицата си. За да са свежи и усмихнати.

Те нямат нищо. Можеха да бъдат при децата си в Щатите, но са отказали. Защото ще умрат в тази земя, на своите деди. На своето минало, на своето… всичко.

Толкова болка в очите. Толкова страдание…

Това е преди години.

Сега.

*

Една бивша социална министърка се разтрогнала от среща с един старец. Пише сърцераздиращи слова в профила си във Фесбук. Но докато бе министър-ни вопъл, ни стон.

Сачева.

Сега!

Защо?

*

За разлика от нея аз пишех. За това страдание на тези изоставени хора. Попивах тази болка. Чувствах тази мъка. Заспивах и ставах с нея. Защото тя е и моя. Единствената ми сила бе словото. Аз не съм министър. Тя беше. Но тя не чуваше. Завряна в обятията на своя лидер, вожд, учител. Когото плюеше, впрочем, предизборно, и когото залюби следизборно.

Старците се оказаха нейното свършено.

А за мен? Моето бъдеще. Защото и аз ще стана като тях. Божа работа, може и не. Но стана ли, поредната такава, осъзнала се бивша министърка, сигурно ще сподели моите болки.

Но, не. Аз няма да ги дам. Поне на подобни. Те са моят олтар, моята съвест, моята борба.

И никакви другарки на „лидера“ нямат място там.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I