„Даваме 400, лихвата е 720 лева“

24smolian.com/Общество/Регион

На 16 оферти за бързи кредити, поне по десет души реагират, проявявайки интерес. Наблюденията на служители на нароилите се компании, които повишиха оборотите месеци след началото на пандемията. Хората обаче не ги мъчи толкова коронавируса, колкото инфлацията, сметките за ток и заемите. На този фон родопчани  пак се хвърлиха да теглят бързи кредити, посочват за „Родопи voice“ експерти. От офиси на тези финансови институции казват, че много от клиентите търсят услугите им предимно за суми от 200 до 1000  лева. Хората теглят за сметки и храна, за нищо друго, казват от фирмите за бързи кредити.

Рекламите им заливат ефира, могат да се срещнат на всеки вход, стълб, спирка. Държат може би второ място след тези за залози. Много потребители обаче не се вглеждат в „ситния шрифт“ при подобно временно решение на финансовите кахъри, който после води до главоболия.

Жена от родопско село успя да надвие 4 фирми за бързи кредити, спестявайки хиляди левове под форма на неустойки, такси за експресно разглеждане, гарант по заема. Договорите с различните компании били за скромни суми от 600 до 1300 лева. Впоследствие, освен лихвите, трябвало да се връщат и суми до над 3000 лева.

Родопчанката заведе дела в един от районните съдилища в региона, които спечели. Магистратите се произнесоха, че с подобни действия се заобикалят различни членове от Законите за потребителските кредити, задълженията и договорите, защита на потребителя. Съдът прецени, че се нарушават добрите нрави и обяви допълнителните парични щения на фирмите за нищожни.

В един от случаите, жената изтеглила кредит в размер на 1300 лева. Оказало се, че трябва да плати обаче още 954 лева за експресно разглеждане на документи, неустойка в размер на 636 лева. Ведно с годишния процент на разходите от 49.49%, годишен лихвен процент 40.32 % и лихвен процент на ден 0,11 при срок на кредита от 15 вноски, в крайна сметка сумата набъбвала до 3 267 лева.

В друг от случаите начислената неустойка била 2344,13 лева при кредит от 1200 лева.

Друг потребител от Родопите осъди фирма за бързи кредити, която „маскирала“ много висока лихва като възнаграждение. Клиентът спечели делата на две инстанции. Дружеството, ситуирано в София, трябва да заплати сумата от 540,98 лева, представляваща недължимо платена лихва и възнаграждения за допълнителни услуги по договор за потребителски кредит.

„В клаузите за т.нар. услуги е придаден вид, че уреждат възнаграждения за допълнителни, уж незадължителни, услуги, а всъщност регламентират заплащането от потребителя на много висока възнаградителна лихва, маскирана като възнаграждение за възможност да ползва услуги, което сочи и че клаузите не са ясни и разбираеми. Това означава и че записаният в договора размер на възнаградителната лихва не е действителният, същото се отнася и до записания в договора размер на годишния процент на разходите“, се чете в решението на съда.

Лихвата била в размер на 41%. Тя била оправдана с „риска, който фирмите поемат, за да отпуснат финансов ресурс на кредитополучатели, които не могат да получат такъв от банките поради различни съображения, водещи до ниска кредитоспособност“.

В крайна сметка дружеството ще трябва да заплати всички разходи по делата, включително и тези за адвокат на родопчанката.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I