Колкото по-бедни, толкова повече фирми за кредити

Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

„Имам 12 бързи кредита, не мога да плащам, какво да правя?“. „В безизходица съм и най-добре е да сложа край на живота си, имам 9 кредита на стойност 8 000 лв. Получих съобщение, че ЧСИ ще ми описва вещите“.

Подобни въпроси и истории ще срещнете не само в социалните мрежи, а и сред ваши приятели и близки. Толкова години минаха, а законодателството не се промени особено за този вид заеми. Въпреки всичко, което се изписа и каза за бързите кредити, те си остават най-търсени и предпочитани. Обстановката около пандемията с коронавируса, а впоследствие с чудовищната инфлация, активизира още повече родопчани да търсят този вид заеми.

 

По-тежък живот, повече фирми за „надежда“

 

Като че ли колкото по-зле живеят хората, толкова повече стават фирмите за бързи кредити. Поне в Смолян над 10 от тях имат офиси, а да не говорим и за броя им онлайн. Офертите са им навсякъде-по спирки, ел. стълбове, до некролозите на починалите хора, налепени са агресивно и са оставени телефони. На тях не им трябват вестници за реклами, интернет сайтове или радиа. От рекламите им лъха още по-голяма примамка. „Пари навреме, без доказване на доход, без поръчител“ и т.н. Идват празници, някакъв уред се е развалил в дома ви, сметката за ток е голяма и вече сте се вързали и звъните или пък посещавате офис, а може и по интернет да кандидатствате, там става още по-бързо. Кредитът се урежда веднага, не ви трябват безкрайни документи, например ако кандидатствате в банка. Без да се замисляте подписвате договора и не четете, че във вноската ви влиза сума за гарант (поръчителство), застраховка и ГПР от порядъка за 48-50 процента. Без да се замисляте, че ако вземете 1000 лв. за 14  месеца, при месечна вноска 160 лв,. ще върнете 2 897 лв. Ако забавите с два дни вноската , започват тормоз и заплахи по телефона. Следва и посещение при работодателя, залепяне на стикери по входа на блока, където живеете, за да разберат всички съседи, че имате кредит. Ако и това не помогне, се прибягва до колекторски фирми, частен съдебен изпълнител и съд, запор на заплата и други доходи, описване на вещи в дома, стрес, тормоз, скандали в къщи. Вкарват те в централния кредитен регистър и се водиш, че не обслужваш кредита си, а това моментално те лишава от възможност да се пробваш за банков заем. А така нареченото ЦКР се изчиства след пет години.

 

Уловките са много

 

Едната от тях е обещанието, че първият заем е без лихва за определен период от време – обикновено 15, 20, 30 или 50  дни. Когато кандидатстваш онлайн се оказва, че ако искаш да вземеш 400 лв. за 17 дни, трябва да върнеш след този период 464 лв. Това е така, защото трябва да си осигуриш поръчител, а ако не можеш, самата фирма осигурява обезпечението, и така лихвата за 17 дни е 64 лв., споделят ужилени, които също са били примамени от рекламите за бързи кредити.

Хората не си правят сметка дали ще могат да погасяват големите месечни вноски, защото в този момент не разсъждават, че могат да останат без работа или да се появи някакъв здравословен или друг проблем. Най-страшно е, че за да погасяват вноските взимат още бързи кредити и попадат в спиралата на задлъжнялост, от която може и да не излезнат. Финансовото им положение рязко се влошава и тогава започва тормозът от колекторските фирми. Те стигат дотам, че пращат мутри, които заплашват хората в домовете им или на работните им места.

Често колекторите издирват хора от семейството и започват да тормозят тях. „На една приятелка й бях лице за контакт за такъв заем. Тя не го плаща, не им се обажда по телефона и в 7 часа в почивните дни ми звънят от колекторската фирма, за да ми кажат да й предам за обаждането и че дължи пари за вноски. Повиших им тон защо толкова рано ме безпокоят в почивните дни и те ми затвориха телефона. Същата работа е и със съобщенията по телефона, пращат и на мен, че има непогасени вноски“, разказва жена, чиято приятелка е дала телефона й за лице за контакт.

 

„Един колега го посетиха в офиса, където работим.

 

Изплашихме се от колекторската фирма, представители на която бяха дошли да го тормозят. Не се притесниха, че сме трима души в офиса. Директно му казаха, че ако до два часа не внесе 350 лв. ще му се случи случка. Той е бил закъснял с две вноски. Крещяха, заплашваха го и след като ние казахме, че ще се обадим на полицията, те си тръгнаха“, разказва колега на пострадал от бърз кредит. 

След като не успеят и колекторските фирми да съберат дълговете си от длъжниците, ги дават на съд. Хората трябва да бъдат внимателни и когато получат разпореждане, че има образувано производство по ГПК и могат да подадат възражение в 14-дневен срок и след това да си наемат адвокат. Ако не подадат възражение, ще бъдат осъдени на сума, която е в пъти по-голяма от изтегления кредит като ще се добавят адвокатски хонорари, съдебни разноски и лихвите към задължението. Затова адвокати съветват хората да търсят помощ, за да не усложняват още повече финансовото си положение.

 

„Омекването“ при влизане в съдебна зала

 

„За невърнат кредит от 300 лв., колекторска фирма ми търсеше 1870 лв. Попитах на какво основание така нарастват лихвите за една година, откакто съм спрял да го плащам. Те ми отговориха, че не разбирам от тяхната методика, казах им да ме дадат на съд и че няма да им плащам. Подадох възражение след като получих заповедното производство и си наех адвокат. Учудването ми беше голямо, че след първото съдебно заседание поискали споразумение с адвоката ми да платя само тези 300 лв., които дължа без лихвите и около 100 лв. за разноските по делото. Затова съветвам хората да не се самоубиват, а да търсят помощ от адвокат. Вече нямат такива огромни права тези колекторски фирми, а и промените в Закона за потребителския кредит преди години,  дават шанс на хората да намалят поне лихвите и да върнат сумата, която не са успели да издължат. За тормоз могат да подадат жалба в полицията“. Това споделя смолянчанин, който е ползвал правна помощ и не съжалява. На друга смолянчанка след подобно дело са й върнати пари, защото се е оказало, че е внесла много по-голяма сума от размера на кредита си. За теглена сума от 4 000 лв., те искаха да върна 12 хиляди лв. Плащах години и накрая спрях. В социалната мрежа има много групи от пострадали от ЧСИ и бързи кредити и там се запознах със спечелени дела като моя казус и потърсих адвокат“, допълва жената.

 

Един на трима предаден на колектор

 

Почти един на всеки трима българи са предадени на събирачи на дългове, или т.нар. колектори, които събират просрочени кредити и неплатени сметки, показват  данните  на колекторските агенции. Увеличава се и ръстът на необслужваните бързи заеми. Странно е, че въпросните фирми отпускат средства на хора с по 10-12 кредита, без те да имат доказани доходи. Това е трудно за обяснение. Човек, който получава 800-1000 лв. Заплата, няма как да дава двойна сума за вноски. А има куриози, че се дават кредити на хора, които не работят никъде и няма как да ги върнат.  

За сметка на бързите кредити, банките от много години затегнаха условията по кредитирането. А с неплащането на вноски по бързите кредити хората се лишават от банков заем, защото се влошава кредитното им досие. Не се предлагат и такива банкови продукти, които да обединяват кредити на хора с лошо кредитно досие и така остава вечния длъжник, съсипани съдби и животи. Фирмите за бързи кредити не спазват масово законовите регламенти, правилата се нарушават, хората се ограбват, твърдят препатили. Въпросът е защо държавата един път завинаги не регламентира дейността им? Вярно е, че никой не кара насила някого да тегли бърз кредит, но трябва да има някакъв контрол върху дейността на фирмите, защото те подвеждат хората. А и статистиката сочи, че такива кредити теглят хора с ниски доходи, тези които нямат лъскави коли и се разхождат по улицата, докато срещнат рекламата.

И така вървейки си по улицата виждате как уличните стълбове и заграждения са превзети от реклами за бързи кредити, дори и некролозите на покойниците не са пощадени, сред ликовете им са разлепени брошури, които обещават лесни пари, а ако изтеглиш  кредит, кошмарът започва.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I