Десетки безработни иманярстват, продават и после-в казината

24smolian.com/Общество/Регион

Десетки безработни в региона се препитават с иманярство. Каквото открият пък, продават за първата възможна цена, а след това част от парите обикновено се проиграват в казина в Родопите.

Това твърдят за „Родопи voice“ отлично запознати. Заниманието по нелегална археология от години е страст за много хора из селата в Кърджалийско и Смолянско. Голяма част от тях дори не предполагат на каква стойност са откритите артефакти, поради ниските си познания. Именно и те стават лесна плячка, като по веригата „всички са измамници“, посочват източниците ни.

Немалко са примерите за иманяри от селата, които продават открити монети за по 100-200 лева на брой.

„Преди време едно момче от село намери монета, която искаше да продаде за 400 лева. Нямаше пари дори да стигне до града, където да я пласира някъде. Даде я на свой познат с автомобил. Той пък му даде 300 лева, лъжейки, че това е цената, която получил. А всъщност я запази за себе си. След това му предложиха за нея 4 000 лева“, посочва друг наш източник като пример за взаимното прецакване в бранша.

„Има хора, които буквално няма какво да ядат, но са си купили металотърсачи и преброждат баирите“, допълва той.

Историите в кръга на знаещите се вихрят като при рибари.

Преди години е бил открит ритуален предмет от чисто злато, около килограм. Вероятно от времето на траките. Откривателят пък решава да я продаде за 200 000 лева. Среща се с „купувачи“ във вътрешността на страната, качват го в автомобил, а после… Мъжът се прибира бързо на село-без пари, и без имането.

При много акции на полицията в региона са откривани металотърсачи и археологически обекти в къщи по селата в областите Кърджали и Смолян.

При последната бе задържано цяло семейство, в чиито имоти бяха открити три вида дрога, незаконни оръжия, както и артефакти-монети и статуи. Разследването все още тече.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I