Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

Месец декември – празници, подаръци, трапези, пътувания и много харчове. Родопчани отсега са обезпокоени как ще посрещнат тези разходи при главоломната инфлация.  Доходите им се свиват всеки ден и може би ще се отразят още повече на бюджета им за посрещане на Коледа и Нова година. На други пък тези празници им се струват много далече, а те чукат на вратата. 

 

Масрафът – 4 подаръка за едно дете

 

Въпреки свиването на потребителската кошница, отново се очакват подаръци под елхата. Големите могат и без тях, но децата няма как. Майка на четиригодишна дъщеря споделя, че трябва да купува 4 подаръка – един за именния ден на щерката, един за детската градина  и по един за Коледа и Нова година.

„Добре, че е онлайн търговията и по време на черния петък закупих два от подаръците“, посочва майката. Тотално е разочарована от магазините за детски играчки в Смолян, където по думите й освен, че е скъпо има и некачествени стоки. Под 30 лв. няма подарък за детенце, казва жената. По нейни изчисления харчовете за армагани за щерката й само ще съм към 150 лв. 

Тази година ще има и коледно-новогодишни тържества по колективите, които преди истерията с короната бяха преустановени. Вече може и да се пътува в други държави и в други градове. Така, че подаръци ще трябват.

 

В тесен семеен кръг

 

Повечето родопчани обаче са категорични, че отново  ще празнуват  в тесен семеен кръг или с близки приятели. Малко са тези, които ще пътуват за празниците.  Тези, които нямат малки деца, казват, че ще похарчат по-малко за подаръци, като максималният харч е от 50 до 200 лв.  Тези, които ще купуват дарове, залагат на облеклото, козметиката, смарт часовници, мобилни аксесоари  и др.  Някои ще дадат пари като подарък, колкото могат, предимно за деца и внуци. Продължават масово покупките онлайн, в социалната мрежа се следят промоциите и потребителите се опитват да уловят най-добрите предложения. В интернет може да се намери всичко-включително събиране на идеи и получаване на информация за продуктите. И през тази година пазаруването на подаръци онлайн е по-доброто и по-сигурно решение от всякога. „Магазините в Смолян рядко правят някакви промоции и излиза по-скъпо, ако от тях се купуват не само подаръци, а каквото и да е“, коментира смолянчанка.

 

В очакване на промоции

 

Други пък чакат с нетърпение през декември в Смолян да заработи новия ритейл парк,  където известни марки магазини ще продават стоките си на промоции и по –ниски  цени.

„Купих по-рано подаръци и то онлайн. Има много евтини и практични неща. Боти по 27 лв., блузи по 30-40 лв.  и като са от един сайт плащам само един път доставката.  Преди пътувах до Пловдив да купувам подаръци и знам каква тъпканица беше в молове и хипервериги“, изразява мнение по темата смолянчанка.

„Направих си подробен план колко пари мога да отделя за празниците. Те са пълни и със скрити разходи, които често се пренебрегват. Реших да закупя подарък за моя  приятелка с онлайн поръчка и насочих доставката до адреса й, така че да не се налага да плащам разходите за доставка два пъти, защото тя живее във Варна. Изненадата също ще е по-голяма“, коментира родопчанин.

 


Без кредити по празниците

 

„Преди години вземах кредити за подаръци. Сега в никакъв случай не бих го направила. Празниците са си празници, но и животът продължава след тях. Идва януари, февруари, март. Все тежки месеци и излишни пари няма да давам за подаръци. Който иска да се сърди от семейството ми. Предпочитам да запазя някаква финансова стабилност. Има хора, на които едва ли им е до подаръци. Вижте в смолянските магазини до 19 часа на Стария център е свършил хляба. Хората това ядат предимно. Ще приготвя скромна трапеза и така ще посрещнем празниците“, споделя родопчанка.

Тепърва ще започне суетенето по магазините, но явно то ще е свързано основно с празничните трапези, а подаръците са въпрос на личен и финансов избор. Все пак родопчани ще зарадват децата си, защото те с най-голямо търпение очакват дядо Коледа.

Когато има любов, топлина и разбирателство всичко може да ни зарадва. Не въпросът  в скъпите подаръци. Точно в тези времена трябва да бъдем разумни.


 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I