24smolian/Регион

Пататникът е емблемата в кухнята на Родопите, посочва в обзора си за емблематичните ястия за Южен Централен район Българската държавна агенция.

Пататникът представя най-красноречиво кухнята на Родопите.  Основната съставка на кулинарния шедьовър са картофите, но специфичната технология на неговото приготвяне извлича особено съчетание на вкусове и аромати. Ястието е потвърждение, че родопската кухня не е пиперлия, подобно на нрава на родопчани, а подправките, дори и джоджена, не бива да доминират над аромата на масло. Наименованието на блюдото издава гръцкото влияние в родопския диалект, от другата страна на границата наричат картофите πατάτες.

Пататникът е изцяло родопско кулинарно творение, категорична е Снежана Орлова, член на клуба на професионалните готвачи "Chef`s Club Smolyan".  След като  картофите пристигнали в Родопите в края на 19-и век, хората в планината постепенно ги включват в менюто си, обяснява Орлова.  По думите ѝ рецептата на пататника се появява като кулинарна импровизация, заменяйки използваната дотогава гулия (земна ябълка) като основна съставка във вид баница.  Опитът се оказва изключително успешен и така става неизменна част от трапезата на родопчани.

Оригиналната рецепта за пататник (в някои райони наричан и патетник) включва едро настъргани сурови картофи, кромид лук, овкусени със сол и джоджен. Сместа се пече между 1 или 2 домашно точени кори, а мазнината задължително е масло.  Автентичната технология за приготвянето някога е била на жарта на огнището, като тавата е покривана с чирап (вид похлупак), при което корите може да се пропуснат. Кулинарите в Смолянско приемат, че вариантите с добавени яйца, сирене или месо все пак остават в категория пататник. Видите ли в менюто рецепта с 16 съставки, бъдете сигурни, че това не е пататник, предупреждава Снежана Орлова. Според нея туристите и гостите в Родопите често могат да си създадат грешна представа за продукта, тъй като в заведенията го приготвят по различен начин. Би било добре готвачите максимално да се приближават до автентичната рецепта, препоръчва представителката на „Chef`s Club Smolyan".

Картофеното изкушение е вкусният пример, че кухнята в Родопите не е изобилие от месо или пиршество на продукти, а майсторство на кулинарната технология. Приготвен по автентична рецепта, пататникът е ястие, подходящо и по време на пости, ако маслото се замени със зехтин или олио.

Рецепта за пататник:  Около 1.5 - 2  кг картофи се обелват, настъргват се на едро ренде.  Настъргва се и кромид лук, количеството е по предпочитание – от 200 до 500 грама.  Смесват се картофите с лука, овкусяват се със сол и сух джоджен. Намазнена с масло тава се покрива с домашно точена кора. Не се използват готови или дърпани кори, защото е важно изпеченият лист да се запази хрупкав.  Върху кората се изсипва картофената смес. Краищата от кората се загръщат, а по желание се покрива с още една кора. (По-вкусен е с една кора.) Пече се във фурна. След като се запече, се обръща върху кръг, в тавата се слага допълнителна доза масло. След това пататникът се връща отново в тавата, допича се във фурната.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I