Николай Михайлов/24smolian.com/Общество/Регион

Въпреки трудните времена, в които живеем, благотворителността е светъл лъч, който ни показва, че доброто съществува. Този факт дава и още по-голям смисъл на Коледните и новогодишните празници. Изпълва ги със съдържание.

Родопчанинът е състрадателен по душа и от сърце се включва да помага на хората в беда.Макар и тежко,  и трудно да живее, той ще отдели от залъка си за някоя благородна кауза. Животът в планината е суров и хората са свикнали да си помагат един на друг. Не обичат и да се хвалят, защото цитират Евангелието в което се казва: "Когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят..., нека лявата ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом.”

 

Родопчани са убедени, че трябва да помагат,

 

защото това е благородно и човешко. Така възпитават  и децата си. Освен родителите, и учителите правят същото. Не само покрай големи празници, а постоянно се организират благотворителни прояви, в които се включват и децата, а и има такива, които сами си ги организират.

И тази година учениците от ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян проведе традиционната коледна благотворителна акция под мотото: „Да върнем усмивката на хора в нужда“, организирана и реализирана с помощта на учениците от гимназията  и управителите на магазините, съдействали за провеждането на благородната кауза. От гимназията благодарят на всички  добри хора, които са помогнали за събирането на хранителни продукти за семействата с деца в затруднено материално положение. „На Коледа стават чудеса и заради Вас, благословени и здрави да сте. Вашето направено добро е несравнимо“. С тези думи ръководството на гимназията благодари на учениците, които са се включили в акцията.

Децата от  ДГ "Зорница" в Смолян взеха участие в благотворителен коледен концерт  под надслов „Направи добро – дари надежда“. Децата и родителите изработиха картички и организираха коледен базар в Смолян. Събитието завърши с празнична заря. Нека всички бъдем по-добри и да правим добрини. Нека има светлина в домовете ни, надежда в душите ни и нежност в ръцете ни, бе посланието на коледния концерт. Децата искат да помогнат на 43 –годишната Жени, майка на две деца, на която и трябват средства за трансплантация на сърце.

 


Започна и благотворителният базар за Рождество Христово

 

в сградата на ОУ "Юрий Гагарин"- Смолян.  „Очакват Ви интересни подаръци и много изненади от сръчните ръце на нашите ученици“, канят от ръководството на училището.

Предстоят благотворителни инициативи от ОУ „Иван Вазов“ – Смолян и  ЦПЛР-ОДК –Смолян, и още много други.

Прави впечатление, че повечето от благотворителните  акции се организират предимно в социалната мрежа и се споделят от много хора, които се интересуват от подробности. Това означава, че не просто се споделят, а всеки иска да помогне с каквото може. По отношение на благотворителните акции най-активни  са учениците. 

Благотворителните инициативи на децата не спират, описаните са само малка част от тях. При организирането им учениците  срещат разбиране и помощ и от родители, учители, община Смолян и граждани.

 


През годините ученици копаеха и засяваха изоставени градини

 

на възрастни хора, а в замяна черпеха житейска мъдрост от тях, забравени традиции и обичаи. Тийнейджъри от различни училища засаждаха в зелените площи на учебните заведения кедрови дръвчета и други иглолистни растения.

Учениците се включват и в различни инициативи при които се почиства околната среда.

Нашите деца са възпитани и се възпитават в милосърдие, доброта и съпричастност. А  тези човешки ценности са най-големи, защото ако си дал, не си живял напразно.

В навечерието на светлите празници със своя пример децата дават надежда, че по Коледа стават чудеса, за които и ние трябва да помогнем.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I