24smolian.com/Общество

Деца залагат в онлайн казина. Деца тренират с тениски на хазартни фирми. Деца остават на улицата, защото жилищата им са проиграни на хазарт. Семейства се разпадат заради хазарт. Рекламите на хазарт са навсякъде, по всяко време, напълно достъпни и видими за всички деца. Огромните светещи табели на казината са на всяка крачка…

Петиция за забрана на рекламата на хазарт само за няколко дни събра близо 4000 подписа. Инициатори са Национална мрежа за децата и асоциация Родители. Двете организации миналата седмица изпратиха писмо до президента и управляващите, с което алармираха, че агресивната реклама на хазарт е сериозен риск за децата ни, а държавата бездейства.

След като двете организации поставиха проблема, Съветът за електронни медии обяви организирането на дискусия на 13 декември, а на 14 декември се очаква заседание по  темата в Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта.

Национална мрежа за децата призовава цялото общество – родители, граждански активисти, политици, медии, експерти да се обединим зад каузата да предпазим децата от една от болестите на 21 век – хазарта.  

„Спешно е необходимо да си дадем сметка за мащаба на вредите, които предизвикват хазартът и неговата агресивна реклама. И да реагираме заедно като общество, за да спасим децата си. Хазартната зависимост е международно признато болестно състояние, описано в МКБ-10.  Тя разрушава личността физически, психически, социално. У нас хазарт играят около 3 милиона души.

Залаганията сега са на един клик разстояние. През последните две години хазартният сектор расте с двуцифрен темп, като това се дължи основно на онлайн хазарта. Свидетели сме и на безпрецедентен рекламен натиск за участие в хазартни игри, който премина всяка граница на нормалност. Въпреки, че рекламата на хазарт е забранена, има законов пропуск, в който се промъкват електронните залагания и казина. Използват се известни лица, които привличат децата и водят младите хора директно към платформите за онлайн залагания, онлайн казина и други хазартни игри“, посочват организаторите на петицията.

Те настояват Народното събрание и отговорните институции да предприемат законови мерки за пълна законова забрана на всякаква форма на реклама на хазарт; правила за обозначаване на обектите, в които се играе хазарт и отваряне след разрешение при изпълнение на тези правила; повишаване на възрастта за участие в хазартни игри на 21 години, за да предпазим учениците в училищна възраст; въвеждане на изискване за предупреждение за създаване на зависимост от хазарт като задължителна част от реклами, свързани със залагания; промяна в Наказателния кодекс, чрез която се предвиждат много по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I