24smolian.com/Общество/Регион

Стотици тръгват за 5 месеца работа на полето

В махалата е пълно с народ. Около 1000 души живеят в Дар дере към родопското село Перперек. Малки къщурки, бараки, някои с найлони вместо навес. Така ще е до края на март. През април почти всички жители на ромската махала ще потеглят към северната част на Гърция, където се препитават от години наред.

„Тук остават само старите и малките деца, целите семейства отиват да работят на полето“, споделят пред екип на „Родопи voice“ в селото.

Всички са ангажирани в селското стопанство. Памук, тютюн, люцерна, царевица, животни-това е работата на стотиците роми от Дар дере в южната ни съседка. Надницата от 25 евро на ден кара почти цялата махала да мигрира.

„Работим по 5-6 месеца, после се прибираме. С тези пари изкарваме зимата до следващата пролет“, споделя жител на махалата.

Цели семейства спят във фургони, обори, направо на нивите, които обгрижват. За първия учебен ден през септември, всички се връщат в Родопите.

„Нито едно дете няма, което да отсъства от училище или детска градина. Дори сега, в периода на грипа. Специално съм говорил с директора на учебното заведение“, каза пред екипа ни пък кметът на Перперек Халил Бекир.

Преди двадесетина години в Дар дере са живели около 50 души. Днес са близо 1000.

Махала „Джамбазка“ в кърджалийския квартал „Боровец“ също осигурява работна ръка за земеделието в Гърция. Миграцията е пролет-лято, а у дома-през есента. Местни казват, че надниците, които получават в южната ни съседка, са в порядъка на 30-40 евро.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I