24smolian.com/Общество/Регион

Трима бяха осъдени за трагичния инцидент, който беляза края на епохата ОЦК в Кърджали.

Окръжният съд призна за виновни ръководители на дейностите по събаряне на сгради на територията на бившия металургичен гигант. Повече от седем години след произшествието, магистратите решиха: Немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, довела до смъртта на работник.

Припомняме, че инцидентът стана през септември 2015 година. Активите на фалиралия завод са продадени на търг. Започва разрушаване на старите сгради. За част от дейностите е ангажирана старозагорската фирма „Пас Комерс“. 50-годишният Валентин Юруков от девинското село Михалково е багерист и задачата му е да работи по събарянето на цеха за оловно производство. Следва разрушаване на носеща стоманобетонна колона, което довежда до срутване на 30-метровата кула на цеха, която затрупва багериста. Започва 3-часова спасителна операция, но 50-годишният работник е изваден мъртъв.

Седем години по-късно, управителят на „Пас комерс“ получи две години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Началникът на строителния обект бе наказан с 18 месеца затвор, а трети признат за виновен получи година „лишаване от свобода“. Присъдите са условни, с изпитателен срок от 3 години.

Тримата ще трябва да платят солидарно обезщетение на двама роднини на загиналия в общ размер на 40 000 лева.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I