Николай Михайлов/
24smolian.com/Общество

Коледа мина, сега предстои втора серия - подаръци, пазаруване, ядене, пиене и посрещане на Новата година. Колкото и да се говори, че инфлацията била висока и цените космически, пълните магазини и заведения с хора оборват тези изводи. Потокът от пазаруващи навсякъде в Смолян и през почивните дни не секна. Даже шеговито хората споделят, че новият Търговски парк вероятно си е платил наемите до края на следващата годината. Смолянчанка разсъждава, че един от магазините отваря в 10 часа, а в 9.45 е  имало опашка пред него. А това е магазин за мобилна техника, телевизори, прахосмукачки, перални, все скъпи неща. Трудно може да се обясни мрънкането, че родопчани нямали пари, а в същото време магазините и заведенията пращят от хора.

 

Инфлацията не личи

 

Ще видим как ще е след Нова година. Но към момента по нищо не личи, че има инфлация. Този факт се дължи вероятно на бонусите, които дадоха преди Коледните празници доста частни фирми, предприятия и някои държавни институции. Може би и хората, които си дойдоха от чужбина, и те допринесоха за пълните магазини.

Каквото и да е, Смолян не беше пуст, а оживен. Хубавото време изкара хората навън. Личеше си празничното настроение. Ще видим дали след Нова година ще е така или пак ще се върнем към обичайното си ежедневие и проблеми. Родопчани споделят, че Господ досега ни пощади от много набутване с ток и дърва и друго отопление, защото времето е много хубаво. Но според някои прогнози януари ще е снежен и студен. Все пак е зима, а тя в Родопите понякога продължава до април. Снежни изненади и то доста неприятни е имало и през месец март.   

„Вече свикнахме да живеем на педал и ако бъдем спокойни и всичко в държавата ни е наред, може би няма да се чувстваме добре“, казват смолянчанин.

 


За предстоящи избори никой не говори.

 

Хората вече му изгубиха края, кой какви мандати ще изпълнява, ще има ли изобщо правителство или пък на избори ще се ходи. Не говорят вече и за войната в Украйна много, но според тях пак се е появил ковид, но този път се крие. Повече от месец тежък вирус, който притежава всички симптоми на „короната“,  мъчи доста хора, дори и малки деца. За това споделят майки в социалните мрежи, а други пък търсят съвети с какви илачи да се лекуват. Два месеца суха кашлица, хрема, 37,2 градуса температура, болки в гърлото, болки в ставите, за тези симптоми съобщават хората. Други споделят, че от смолянските аптеки е изчезнал популярният и евтин антибиотик – оспамокс, аптекарите казвали, че го няма по складовете.

 

От избори и политици няма файда

 

Празниците ще минат и родопчани пак ще се занимават с оцеляването си, защото от избори и политици няма файда. „Пак ще се справим някак си, обикновените хора цял живот това правим – съществуваме и оцеляваме от зима до зима, от година до година и така“, коментира с болка смолянчанка.

Едно е сигурно, и Новата година ще посрещнем с галопираща инфлация, ниски заплати, високи сметки за битови нужди и неадекватни управленски решения. Който е дошъл от чужбина ще си замине, коледните бонуси ще свършат, магазините няма да са така претъпкани, ще си започнем пак Новата година със старите проблеми. Поне по празниците си отдъхваме, виждаме се с близките си хора и все пак си остава надеждата, че могат да дойдат и по-добри времена.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I