24smolian.com/Общество/Регион

„Дълбоко и непоправимо разстройство“-определението, с което приключват болшинството от браковете в Родопите. Някои кратки, други по над 40 години.

Дела от подобен характер изпълват дневния ред всяка седмица на съдилищата в региона. В немалко от случаите, в отношенията между двамата съпрузи роля изиграват икономическите фактори, които определят битието в планината.

Брак по соца и край на връзката по време на реалностите в капитализма.  Подобни примери не липсват в изложението на голяма част от исковите молби.

Сватба в родопско село през 1981 година. Живот в етаж на къща, собственост на родителите на съпруга. Две деца, отглеждани в голяма фамилия в рамките на 15 години. Започват „недоразуменията“, породени главно от съвместния живот с възрастните. 

„Винаги съм се подчинявала на решенията на мъжа, била съм предана, като слугиня“, разказва жена, която допълва, че по този начин е спазвала „дългогодишните традиции и обичаи“.

Мъжът не я пускал да посети родителите си, не й позволявал собствено мнение, дори използвал физическа сила, за да утвърди подчинената й роля.

Децата растат, жилището става тясно, трябват повече средства и семейството се премества в града на квартира. Парите отново не стигат в бурния период на 90-те и така до новия век, в който мъжът решава да замине на гурбет в Нидерландия. Връзката окончателно прекъсва.

„Все по-рядко се обажда, финансова помощ почти няма. Като се върне се държи отчуждено“, разказва жената.

Над двадесет години след началото на гурбета, тя решава окончателно да сложи край на брака. След четири десетилетия и деца, започнали свой живот.

Средно по един развод се пада на 3,4 брака в Родопите. Съюзите се пропукват най-често в градовете, отчита статистиката.

„Бракът е лишен от смисъл и съдържание“-така приключва всичко в съда.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I