24smolian.com/Общество

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион . След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойното знаме на 101–ви Алпийски полк. Владиката Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни.

„Днес, 6 януари, празнуваме Кръщението на Господ Иисус Христос. Той е бил кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. „И ето, глас от небесата, който казваше: Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“/Мат. 3:17/.

Празникът се нарича още Богоявление понеже на този ден, при кръщаването на Иисус Христос, Бог се открил на човечеството като пресвета Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.


Братя и сестри, този празник Светата Църква счита за по – славен от самото Рождество Христово, защото в Рождеството е началото на явяването на Иисус Христос в света, а в Кръщението е началото на встъпването Му във всенародно служение за спасението на света. Нека от все сърце да благодарим на Бога за Неговата безкрайна любов към нас грешните, и празнувайки Неговото явяване в света и на света, да се стараем да живеем като истински чеда Божии“, подчерта в словото си епископ Висарион. Той преподаде Архипастирски и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение.

„Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Трябва да помним силата на българската армия, да пазим несломимия й дух, който родните военни носят, да почитаме традициите, завещани от великите наши предци”, каза в словото си Мелемов.

Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Мелемов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I