Николай Михайлов/
24smolian.com/Общество

За никой не е новина, че сме държава на абсурдите. Най-странното е, че цените в магазините полудяват постоянно, но ние нищо не правим. Все пак си имаме социална мрежа и там с охота пишем как е в Германия, Холандия и други европейски държави, колко по-евтино е там. 

Десет яйца в Германия са 1,49 евро, а при нас–L размер, в хиперверигите са 7,19 лв. Прясно мляко за литър е над 3,50 лв. Да не говорим за кашкавала и сиренето, които вече ни се струват лукс от много време. Купуваме по 200-300 грама. Толкова сме заспали на призивите от известни личности, които ни призовават да направим бойкот за три месеца и да не купуваме от стоките с най-завишени цени. Ако се обединим и го направим със сигурност ще има ефект и няма да подкрепяме спекулата. Служебният кабинет обяви война на завишените цени и започнаха проверки в цялата страна, които ще продължат да 31 март т.г.

 

Дано поне тези проверки да дадат резултат, защото ние сме заспали.

 

Заспали са рефлексите ни да се противопоставим на каквото и да е, дори и когато много дълбоко ни бъркат в джоба.

При една разходка по смолянските магазини картината е следната.

Пълни магазини със стока и хора, вперили очи в цените и смятащи какво да купят за вечеря, а пък утре ще му мислят. Най-често това са жените,  гледат цените и пресмятат колко ще дадат за 200 грама от най-евтиното сирене, което е силно казано сирене,  а пък кофичката киселото мляко 2% е 1,50 лв. За яйцата споменахме вече, на много малко места бройката е 50 стотинки, а яйце L размер 70 ст. Очаква се до Великден яйцата още да поскъпнат, което няма да изненада никого. Хлябът и той е 1,67 лв за 700 гр. Тук не говорим за пълнозърнести хлябове и други по-специални, които минават два лева.

 

Хлябът и той е некачествен  за ден-два мухлясва. 

 

Няма никакъв вкус, освен това е пълен с набухватели,  глутен и добавки.

Колбасите са загубили нормалния си вид, защото никой не ги купува, а за зеленчука да не говорим. Отиваш на касата и там продавачката споделя, че всеки ден кашкавалът, сиренето и други продукти идват с различни цени. Даваш към 20 лв. за нищо, а пък яденето не е само един път на ден.

 


И да имаш пари, храната е хем скъпа, хем некачествена.

 

Много честа гледка, но по хиперверигите е хората да изкарват очилата си, за да четат какво съдържа дадения продукт, който възнамеряват да купят. Естествено шрифтът е толкова малък, че трябва да положат усилия, за да прочетат какво има. Много често продуктът бива оставян на мястото си, след като от Е-та ти се завие главата.

Не е лесно и да си потребител. Скъпи и некачествени стоки. Ние пък с мълчанието, апатията и бездействието подкрепяме този процес, защото сме си свикнали все да ни цакат, а ние само да си пишем във фейсбук. Може би това ни е достатъчно, а дотогава – За Бога, братя, купувайте скъпи и вредни храни и не правете нищо.  

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I