24smolian.com/Общество/Регион

„Аз не работя, гледам децата. Мъжът ми е в строителна бригада в Германия. Издържаме се само с парите, които изпраща. По около 1500 евро на месец“.

Това разкрива за колегите от 24rodopi.com 38-годишна жена от Родопите. Тя е и майка, и баща в домакинството поне през около десет месеца в годината. Тя кара децата на училище и градина, тя поправя повредите в жилището, тя отговаря за семейния автомобил.

Родопите са може би регионът с най-много жени водачи на глава от населението. Мъжете зад граница, дамите поемат всичко у дома-от тенджерата до волана в ръце.

„Заплатата ми тук е около 800 лева чисто. Тези пари не стигат. Имам малко дете, а мъжът ми от години е зад граница. От там изпраща приблизително по 2000 евро на месец. Без тези средства тук е почти невъзможно. Ако детето се разболее, веднага отиват едно 100 лева за лекарства. Всеки непредвиден разход е удар по бюджета“, посочва 35-годишна жена от региона.

2000-2200 евро за дома. Калкулацията на гурбета на средностатистическия нашенец, заминал зад граница и изграждащ съвременна Европа с мисъл за семейството в родния край.

„В най-лошия случай може да се спестява по 1600 евро, но е възможно и повече. Зависи и дали фирмата е поела квартирата, какви са осигуровките и т.н. Много е важен и акълът“, споделя пред наш екип дългогодишен гастарбайтер. По думите му, около 500 евро нашенци харчат за забавления, но над тази сума, нещата у дома придобиват катастрофален характер.

1,218 милиарда евро или средно 100 млн. евро на месец са изпратили българите от чужбина през м.г. на близките си в страната.

Това става ясно от предварителните данни на Българската народна банка.

Най-големите преводи са извършени през март (120,8 млн евро), юли (116,9 млн.) и септември 112,4 млн. евро). Или спрямо анализа на гурбетчията-за първа пролет  и ремонти, за море, за първия учебен ден.

В сравнение с 2021-ва, общата сума на изпратените в страната пари се увеличава с 51 млн. евро или с 4,39%. Спрямо пандемичната 2020-та сумата е по-голяма със 7,72%.

Най-големите преводи се правят от българи в Германия и САЩ, съответно 246,6 млн. евро или средно по 60 млн. на тримесечие и 225 млн. евро или по 56 млн. на тримесечие.

Големи парични преводи се правят също така от Валикобритания, Испания и Гърция.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I