24smolian.com/Общество

За необходимостта от укрепване на двата свлачищни участъка на обект Димарио - ГКПП „Рудозем-Ксанти“, гръцките партньори са в процес на финализиране на финансирането, но не са спазени предварителните индикативни срокове за обявяване на процедурата до края на 2022 г. За обект Димарио - Меливия се очаква в скоро време да има произнасяне на съда за Правната процедура. Всичко това усложнява ситуацията относно  отварянето на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ през 2023 г., което е ключов индикатор за Програма за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020".

Това стана ясно на заседанията на Съвместния комитет за наблюдение на Програма за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020" и Комитетът за наблюдение на Програма за трансгранично сътрудничество „INTERREG VI-A Гърция-България 2021-2027” в Солун.

От българска страна в срок е изграден ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Агенция „Митници“ и ГД „Гранична полиция“ са провели конкурси и са назначили служители. Съгласно Спогодбата за отваряне на три нови гранични пункта и изграждането на подходната инфраструктура към тях, закъснението за отваряне на  ГКПП  „Рудозем-Ксанти“ е с 25 години.

Уверенията, които са дадени на срещите са за ангажиране на високо ниво от страна на двете правителства за предприемане на необходимите стъпки за гарантиране завършването на гръцкия участък и отваряне на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ през 2023 г. Ще бъде сформирана и съвместна работна група, която да следи ежемесечно, на място, напредъка на обекта Димарио - ГКПП „Рудозем-Ксанти“. През настоящия месец ще бъде направена първата инспекция от работната група.

На заседанието на Комитета за наблюдение бе потвърдено финансирането в размер на 14 465 178 евро, необходимо за завършване на последния участък от Главна пътна комуникация – Смолян - ГПК "Смолян" п.в. Юг - Топливо кв. „Устово“ от км 0+000 до км 2+520 - четвърти етап, област Смолян.

Какво се случи с цените на имотите край новия граничен пункт – четете по-късно!

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I